La Muzeul “Mihai Eminescu” din Iasi, a avut loc ieri, 8 decembrie, incepand cu ora 17.00, lansarea cartii “Noua comentarii despre partidul comunist”, cu ocazia implinirii a 21 de ani de la prabusirea comunismului in Romania.

Moderatorul conferintei, Lidia Melinte, a tinut sa precizeze ca “multi cred inca si astazi, in mod eronat, ca curentul comunist a fost ceva pozitiv”. Invitati la dezbatere au fost directorul sectiei de limba romana a ziarului “The Epoch Times”, Adrian Sturza si cercetatorul Paul Nistor, de la Institutul de Istorie “A. D. Xenopol”. Primul a facut un scurt istoric al ziarului “The Epoch Times”, infiintat in anul 2000 in limba chineza, cu sediul in New York.

Ziarul a fost editat in 17 limbi, aparand in 33 de tari. Adrian Sturza a precizat ca “in limba romana a aparut abia in anul 2006, pe web”. Prezentand cartea “Noua comentarii despre partidul comunist”, acesta a tinut sa mentioneze ca “este o colectie de noua editoriale care a aparut in ziarul nostru din 2004, cu autor necunoscut si inedit este faptul ca prezinta partidul comunist  dintr-o perspectiva antropologica”. Cartea, care a pornit de la “Manifestul” lui Marx, a fost introdusa clandestin in China, provocand un val de demisii in randul Partidului Comunist. Chinezii care detin aceasta carte pot face patru ani de munca in conditii de lagar. Scopul cartii, considera Adrian Sturza, este acela ca “adevarul sa ajute la trezirea constiintelor poporului chinez”. China controleaza total presa, dar setea de adevar a acestora ii determina sa reactioneze, sa nutreasca sperante. Avand in vedere statistica conform careia “800 de milioane din populatia chineza se afla sub limita saraciei”, nu e de mirare ca au loc 70 de mii de incidente sociale majore pe an. Incheind intr-o nota pesimista, Adrian Sturza a afirmat ca regimul comunist “a generat haos, teroare, a instigat si a trait din ura, inselaciune si crima”.

In partea a doua a dezbaterii a luat cuvantul Paul Nistor, care a facut referire atat la regimul comunist chinez, cat si la cartea de fata: “Nu este un text de istorie clasica, ci e un strigat de revolta intr-o perioada de teroare care continua”. Lucrarea se adreseaza in special poporului chinez, pentru ca “face dezvaluiri importante, precum armele diabolice utilizate cu intentia de a ingrozi populatia: minciuna, teroarea, utopiile doctrinare, jumatatile de adevar, reeducarea”. Cartea cuprinde explicatii cu privire la miturile ce stau la baza intemeierii si functionarii sistemului comunist chinez (lupta contra ocupatiei japoneze, lupta pentru putere in interiorul partidului comunist, inconsecventa doctrinara a partidului) si exemple de cazuri dramatice din China (revolutia culturala, reforme agrare).

Paul Nistor a scos in evidenta relatiile diplomatice romano – chineze din perioada comunista, care au involuat de la a fi foarte bune la a se raci treptat: “Romania a inchis ochii la problemele Chinei atat in regimul comunist romanesc, cat si in cel capitalist post – descentrist, toate acestea fiind subordonate pretinsului interes economic”.

Tot in cadrul acestui eveniment era programat si discursul dr. Nicu Ionita, fost detinut la Pitesti, care nu a putut ajunge. Moderatoarea a incercat sa contureze o imagine a situatiei de la Pitesti, citind cateva fragmente despre metodele de tortura din cartea “Psihotraume de detentie si urmarile ei” a medicului N. Ionita. In finalul conferintei au avut loc polemici, intrebari, completari cu privire la perioada comunista si urmarile acesteia atat in Romania, cat si in China.

Cristina Purice, Eliza Apascaritei, Irina Gociman