Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide, pe 30 octombrie, cea de-a XLV-a ediție a expoziției de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”. Anul acesta expoziția va putea fi vizitată de la sfîrșitul lunii octombrie, din cauza vremii reci, care a influențat înflorirea soiurilor, și va putea fi admirată pînă la mijlocul lunii noiembrie.

Evenimentul marchează împlinirea a 165 de ani de la fondarea primei Grădini Botanice din România și aniversarea a 205 ani de la nașterea profesorului Anastasie Fătu, cel al cărui nume îl poartă Grădinia Botanică. 

,,Toate exponatele sînt realizate de angajații Grădinii Botanice, cu material vegetal de la specii cultivate în diferite secții. La eveniment poate participa cine dorește și cine cunoaște abordările ultimilor ani, prezentarea exponatelor avînd loc în cadrul unui eveniment unic într-o grădina botanică din țară și chiar din străinătate. Contribuția în organizarea evenimentului aparține tuturor angajaților Grădinii Botanice”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice Iași.

Vor fi expuse, pe aproximativ 3 ha în secțiile exterioare și în sera expozițională, 215 varietăți horticole de crizanteme și 210 varietăți de tufănele sau dumitrițe. În spaţiile expoziţionale, pe lîngă crizanteme vor fi prezentate colecţii reprezentative de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum şi eşantioane de fructe şi seminţe care aparţin unor specii de plante indigene și exotice.  

Prima ediţie a expoziţiei „Flori de toamnă” a avut loc acum 45 de ani și s-a desfăşurat în holul de la intrare din corpul administrativ al Grădinii Botanice, înainte de intrarea în sere, şi a constat în expunerea a opt soiuri de crizanteme într-o serie de cilindri. În prezent există peste 425 de variante de soiuri şi 26 de specii sălbatice. 

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România. Caracterul unic al grădinii este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilități de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille. 

Sursă foto: www.botanica.uaic.ro