Joi, 17 octombrie, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc vernisajul expoziției „De aceeași parte a Cortinei de Fier”, organizată în parteneriat cu Asociația Culturală „Patrimoniul Local Universitar și Studențesc” (PLUS) Iași. După 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa, expoziția conturează, cu ajutorul fotografiilor și documentelor, relațiile academice pe care Universitatea Alexandru Ioan Cuza le-a avut cu universități din spațiul est-european. Curatorii expoziției sînt muzeografii Iana Balan și Vasilica Mîrza, de la Muzeul Universității.

În deschiderea vernisajului, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul Muzeului Universității, a menționat că în spatele acestei denumiri – „De aceeași parte a Cortinei de Fier” – se reflectă încercarea de „a evalua relațiile externe pe care universitatea din Iași le-a avut cu alte universități partenere din spațiul socialist pînă în 1989, fie că este vorba despre parteneriate constante sau doar despre schimburi fără o anumită consistență sub raport temporal”.

În partea a doua a evenimentului, despre obiectele din expoziția vernisată, dar și de modul în care acestea reconstituie spiritul acelei epoci, a vorbit conf. univ. dr. Daniel Lazăr, specialist în istoria comunismului în România, de la Facultatea de Istorie a UAIC. „Lumea arăta cam așa, cu telex, cu foi bătute la mașină, cu poșta specială, fără telefon mobil, fără comunicarea instantanee pe care voi astăzi o aveți la îndemână foarte ușor”, a subliniat istoricul Daniel Lazăr.

Credit foto: Maria Dragnea

Evenimentul a continuat cu vizionarea unui fragment dintr-un film realizat de Asociația Culturală  PLUS Iași. În prim plan s-a aflat intervenția profesorului universitar  Mihai Toma, de la Facultatea de Fizică a UAIC, care a povestit despre experiența sa la prima ieșire din țară. „Am plecat din România în 1973. Era pentru prima dată cînd părăseam teritoriul și am fost la o conferință în Praga, conferință ce avea ca temă ce aveam și eu în teza de doctorat”. Acesta a explicat că întreaga călătorie a fost riguros pregătită, dar și aspru supravegheată. „Cînd plecam la vamă eram întrebat unde merg, cu ce scop și ce documente am asupra mea. Se confruntau cu lista, se punea ștampila de aprobare și plecam mai departe”, a rememorat profesorul Mihai Toma.

Obiectele – documente, medalii, fotografii sau diferite obiecte pimite de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la ocazii aniversare, de la alte universități –  sunt expuse în două dintre sălile muzeului. „Avem materiale în premieră ale perioadei anilor ´60 și ´70 și care înseamnă primele colaborări cu ceea ce ar fi spațiul academic din afara României”, a subliniat conf. univ. Daniel Lazăr.

Publicul ieșean poate, de asemenea, să vadă documente și fotografii aparținînd arhivelor germane și maghiare, care marchează colaborarea cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prezente în expoziție cu sprijinul Universității Friedrich Schiller din Jena și al Universității din Debrecen.

Expoziția este al doilea eveniment organizat de Muzeul Universității în acest an pentru a marca 30 de ani de la căderea regimului comunist și poate fi vizitată pînă pe 20 decembrie.