Ieri, 19 mai a.c., de la ora 17.00, in Aula Magna a Institului Teologic Romano – Catolic (ITRC) din Iasi, a avut loc conferinta cu titlul “Secularizarea provocata de stiinta”. Invitatul evenimentului a fost mons. Marcelo Sanchez Sorondo, membru al Academiei Pontificale “Sfantul Toma” din Roma.

In deschiderea evenimentului a vorbit conf. dr. pr. Stefan Lupu, vicerectorul ITRC si moderatorul conferintei. Acesta a facut o scurta prezentare a invitatului, mentionand si ca isi va sustine discursul in limba italiana iar el va incerca sa il traduca. In urma acestei introduceri, mons. Marcelo Sorondo a marturisit ca “sunt foarte bucuros ca am fost invitat la acest seminar si tin sa ii multumesc rectorului pentru aceasta oportunitate”.

„Pe tema secularizarii, vom incerca sa mergem pe calea Sfantului Paul”

Primul subiect discutat de invitat a fost „Adevarul”, pe care l-a clasificat in doua categorii: adevarul revelatiei si cel al ratiunii, problema raportului dintre acestea doua fiind istoria acestui Occident. Aprofundand tema, mons.  Marcelo Sorondo a precizat ca Dumnezeu si sufletul uman sunt singurele adevaruri transcendente, existand doua cai pentru a ajunge sa le cunoastem. “Prima este cea prin descendenta, sau biblica, care merge de la revelatie la creatia omului si apoi la Dumnezeu, si cea de-a doua cale, cea a Sfantului Paul, care merge de la activitate umana la om si apoi la Dumnezeu; este ceva mai aristotelica. Noi, pe tema secularizarii, vom incerca sa mergem pe calea Sfantului Paul”, a mentionat invitatul.

Mons. Marcelo Sorondo a atras atentia asupra faptului ca “pentru a intelege mai bine problema adevarului, trebuie sa pornim de la matematici si observatie”. In continuarea subiectului propus, invitatul a indicat cele trei mari probleme pe care si le pune stiinta: originea vietii insasi si sfarsitul acesteia, creierul ca si capodopera umana si raportul minte-creier, precum si originea si evolutia omului. Incercand sa dea un raspuns personal la aceste intrebari, conferentiarul  a afirmat ca “stiinta considera ca omul a derivat din alte fiinte, folosindu-se de un rationament orizontal”.

In incheierea discutiei, mons. Marcelo Sorondo a afrimat ca “omul este superior naturii prin faptul ca sufletul lui nu moare; acesta nu vine de la parinti, ci de la Dumnezeu” si a conchis ca astazi societatea poate sa accepte atat parerea stiintei in ceea ce priveste adevarul, cat si pe cea a Bisericii.

Conferinta s-a incheiat cu o sesiune de intrebari adresate de public invitatului.

Acest eveniment este ultimul din seria de conferinte “Biserica si secularizarea. Provocari si strategii pastorale”, tema abordata pe tot parcursul acestui an universitar.

Alina-Andreea Hliban

Teodora Mereuta