Joi, 22 noiembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare din Iași a avut loc conferința „Primul Război Mondial în Ardeal și în România prin lentila unor militari și istorici din mediul german”, susținută de prof. univ. dr. Hans-Christian Maner, de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz. Profesorul Maner s-a axat în mare parte pe ideea de a arăta „cum este văzută România din perspectivă germană”. Acesta a vorbit despre mai multe relatări și texte ale istoricilor germani referitoare la război și la ocupația Bucureștilor din perioada 1916-1918, de către Puterile Centrale.

Profesorul Maner și-a structurat conferința pe prezentarea cîtorva texte ale istoricilor germani. Mai întîi a vorbit despe ideile romanistului Klaus Heitmann (n.r. – romanist german, membru de onoare a Academiei Române), care era interesat, în cartea sa, de particularitățile naționale ale românilor între anii 1775-1918. A continuat apoi cu perioada contemporană, mai precis cu publicațiile care au apărut în spațiul german la împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial. Aceste publicații sugerează și acum faptul că România nu a avut un rol decisiv în încheierea războiului, cîteva exemple de titluri ale publicațiilor fiind „Frontul uitat din est” sau „Războiul necunoscut”. Cu toate astea, presa din perioada de după război, în special ziarul „Frankfurter Zeitung”, a apreciat victoria Antantei, susținînd speranța de pace.

În continuarea prelegerii, profesorul Maner a vorbit despre August Dänzer, locotenent major de artilerie, și despre scrisorile adresate de acesta părinților, din timpul petrecut în Transilvania în perioada războiului. „Înainte de a fi trimis pe cîmpul de luptă din Ardeal și România, a luat parte la luptele din Alsacia, din Serbia, la granița Greciei și la Verdun. Ultima sa scrisoare, din 14 septembrie 1916, în care amintește sosirea în Ardeal, Dänzer se dovedește foarte curios. Astfel el scrie la început: «Întodeauna am vrut să văd această țară…»”, a povestit profesorul.

Atitudinea lui Dänzer se obervă a fi deschisă și pozitivă față de România, fapt care se regăsește și într-o altă scrisoare de pe front din regiunea Piatra Craiului, adresată surorii sale, în care spune: „Minunat să-i vezi [n.r. munții], însă greu să lupți în ei”.
Motivul pentru care România este văzută relativ bine în ochii germanilor se poate datora și faptului că în cadrul Triplei Alianțe aceasta a încearcat o apropiere față de statul german, în urma distanțării de Austro-Ungaria.

Spre sfîrșitul conferinței au fost prezentate concluziile la care a ajus profesorul Hans-Christian Maner cu privire la relația dintre România și Germania. „Fiecare imagine amintește anumite interese individuale, politice sau economice ale societății. Prin urmare, în campania militară și ocupația României se poate recunoaște o legătură strînsă de fiecare dată în contextul politic”.

La finalul prelegerii profesorul a răspuns întrebărilor din sală.

Prof. univ. dr. Hans-Christian Maner s-a născut la Tîrnăveni și a urmat liceul „Johannes Honterus” din Brașov. În 1981, la vârsta de 18 ani, s-a stabilit cu familia în Germania. A studiat teologia protestantă, istoria și științele politice.
În perioada 1998-2002 a fost cercetător științific al Centrului Științifico-Istoric pentru Cultura Europei Centrale și de Est din Leipzig. Din 2014 este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.
Este autorul lucrărilor Parlamentarismul în România, 1930-1940 și Identități multiple – viziunea ortodoxă a Europei de Sud-Est asupra Europei (2003).