Marți, 16 aprilie, începînd cu ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va susține conferința „Biserica, spital duhovnicesc”. Evenimentul este organizat în cadrul seriei Conferințele „Grigore T. Popa”, organizate periodic de UMF Iași. Subiectul conferinței face referire la importanța bisericii în procesul de vindecare.

„Universitatea și spitalul, ca instituții, sînt o creație a bisericii și a creștinismului. Europa este o creație a gîndirii greco-latine infuzată de iudeo-creștinism. Fără să fim practicanți, și chiar dacă unii sînt atei, cadrele minții noastre sînt acelea ale unei minți creștine. Grigore T. Popa, în ultima sa conferință, pe care o putem considera prelegere-testament, la final a încheiat cu aceste cuvinte: «mai multă știință, dar, în principal, mai multă morală creștină». Și el, ca anatomist, a spus că este nevoie de o reîntoarcere la suflet și că «realitatea realităților este spiritul». De-a lungul existenței Facultății de medicină din Iași, au existat două categorii de persoane: unii militanți atei și alții profund ancorați în trăirea creștină. Anul acesta vom vorbi de profesorul ieșean Constantin Thiron – părintele ateismului românesc, dar și despre Grigore T. Popa și contribuția sa la înțelegerea conceptului de «minte creștină». Cred că nu este mai bun exemplu decît patronul spiritual al acestei universități, care și-a început activitatea traducînd o carte a unuia dintre cei mai importanți reprezentanți ai evoluționismului mondial, apoi a activat într-una dintre cele mai materialiste discipline – anatomia”, a declarat dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu” al UMF Iași.

Înaltpreasfințitul Teofan este absolvent al Seminarului Teologic din Craiova (1974-1979) şi al Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1980-1984), pe care l-a absolvit cu teza de licență „Voturile monahale în lumina desăvîrșirii creștine”. Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obținînd titlul de doctor în Teologie, cu lucrarea „Divino-umanitatea lui Hristos și îndumnezeirea omului în opera Sfîntului Maxim Mărturisitorul”. Este mitropolit al Moldovei şi Bucovinei din 2008.

Sursa foto: www.news.umfiasi.ro