În perioada 7-13 decembrie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi va organiza „Zilele UMF Iaşi 2020”, eveniment dedicat aniversării a 141 de ani de învăţămînt medical superior ieşean. Momentul va fi marcat de o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice, care se vor desfăşura exclusiv online anul acesta, iar participarea se va putea face pe platforma Zoom, Youtube sau Facebook live.

Programul evenimentelor este construit pe trei piloni. În perioada 7-11 decembrie vor avea loc „Zilele Porţilor Deschise” pentru viitorii studenți de la programele cu predare în engleză și franceză. Candidaţi din mai multe ţări, dar şi români s-au înscris pentru a cunoaşte universitatea şi pentru a intra în discuţii cu studenţi şi oficiali ai acesteia. Printre subiectele abordate se numără tehnologia în recuperarea medicală, recuperarea în patologia respiratorie post-COVID, educaţia în medicina dentară în pandemie.

 „Prestigiul universității noastre este certificat de prezența noastră constantă în cele mai importante clasamente de evaluare universitară naționale și internaționale, dar valoarea se arată mai ales în momente de criză și le mulțumesc tuturor colegilor, dar și studenților, pentru activitatea și conduita ireproșabilă pe care au avut-o în toată această perioadă. Am trecut la învățămîntul online într-un timp record, am reușit să organizăm cu succes concursurile de admitere și de rezidențiat și ne-am implicat cu toate resursele în lupta împotriva Covid 19. În acest context special, invit nu doar comunitatea academică a universității noastre, ci pe toți ieșenii, să ni se alăture virtual la manifestările dedicate Zilelor UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Cel de-al doilea pilon este dedicat activităţilor ştiinţifice, care se vor desfăşura pe platformele Microsoft Teams şi Zoom. Sub genericul „Zilele educaţiei medicale”, aceste manifestări cuprind workshopuri, dezbateri, conferinţe, avînd ca invitaţi profesori din cadrul UMF, dar şi din exterior.

Pe data de 11 decembrie va avea loc ceremonia aniversară, care va fi transmisă online, începînd cu ora 09.30, din Aula „Alexandru Tzaicu”. În cadrul ceremoniei se va inaugura Centrul de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, clădire în care vor fi instalate simulatoare pentru diferite discipline şi patologii. Tot în cadrul acestei ceremonii vor fi premiați, ca în fiecare an, profesorii emeriți și profesorii onorifici ai Senatului UMF, dar și absolventul Facultății de Medicină care a reușit performanța de a obține cea mai mare medie din țară la concursul de rezidențiat din acest an.

Apoi, începînd cu ora 11.00, academicianul Bogdan Simionescu, vicepreședintele Academiei Române, va susţine o conferinţă pe tema ştiinţei şi tehnicii medicale în secolul al XXI-lea.

Pe 12 decembrie, în intervalul orar 10.00 – 12.00, În Aula „George Emil Palade”, va avea loc, într-un cadru restrîns, festivitatea aniversară „55 de ani de existenţă în cadrul Almei Mater ­– UMF «Grigore T. Popa» din Iaşi”. Evenimentul marchează 55 de ani de la reînfiinţarea Facultăţii de Farmacie a UMF şi va fi moderat de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de istorie a medicinei. Manifestarea  va fi transmisă online, pe canalul YouTube al universității, prilej cu care vor fi prezentate mărturii ale decanilor facultății, dar și un documentar realizat la Muzeul „Marțian Cotrău”.

Tot în aceeaşi zi se va organiza masă rotundă „Antreprenori de succes”, în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților antreprenoriale și promovarea culturii antreprenoriale în rîndul studenților și absolvenților UMF Iași (Start-up-farm-med)”, invitaţi fiind Ioan Nani, directorul general al Companiei de Antibiotice SA şi Toni Hriţac, redactor-șef al cotidianului „Ziarul de Iași”.

UMF Iași este una dintre cele mai vechi instituții de învăţămînt superior din România, fiind fondată în 1879, ca Facultate de Medicină. Ulterior au fost înființate alte două facultăți ce completează aria pregătirii medicale – Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină Dentară. Pînă în 1991 a purtat titulatura de institut, iar de atunci are statut de universitate, purtînd numele reprezentantului Şcolii de Anatomie Funcţională Iaşi, Grigore. T. Popa.

Sursă foto: news.umfiasi.ro