În perioada 9-12 noiembrie, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) se vor desfășura manifestările incluse în programul „Zilelor Universității Tehnice”. Ediția din acest an este dedicată împlinirii a 208 ani de la momentul în care Gheorghe Asachi a susținut primele cursuri de inginerie în limba română. Tot în această perioadă se împlinesc 84 de ani de la semnarea Decretului Regal pentru înființarea Școlii Politehnice din Iași. Evenimentele, care au devenit deja tradiție pentru TUIASI, se vor desfășura integral online, decizie luată de conducerea universității, din cauza condițiilor de pandemie în care ne aflăm. Conducerea TUIAȘI va pune la dispoziție link-uri pentru toți cei interesați să participle la manifestări.

„Tocmai din cauza contextului actual m-am gîndit să ne întoarcem gîndurile către primii ingineri și arhitecți, de multe ori în istorie existînd o perfectă suprapunere între cele două profesii, și să urmărim cum a evoluat omenirea prin creațiile celor care le-au urmat. Vor fi zile în care mesajul principal, aș putea spune ca un fir roșu, va fi acela că nicio țară, cu atît mai mult în această criză, nu se poate dezvolta neglijînd contribuția inginerilor și arhitecților”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În cele patru zile festive vor fi susținute conferințe și vor avea loc concursuri pentru studenți. Marți, 9 noiembrie, programul Zilelor Universității Tehnice va începe cu premierea celor mai buni cercetători din cadrul universității, a profesorilor emeriți, a profesorilor seniori, a studenților cu merite deosebite din cadrul TUIASI, urmînd să fie acordate și titlurile de „Membru onorific al comunității academice”. Miercuri, 10 noiembrie, va avea loc conferința „Studiile doctorale în TUIASI – De la experiența personală la vocația excelenței”, iar de la ora 14:00 se va desfășura concursul de fotografie „Studenția la TUIASI”. Joi, 11 noiembrie, începînd cu ora 12:00, va fi organizată o nouă conferință științifică în seria celor organizate sub generiul „Moștenirea lui Asachi” în parteneriat cu Academia Română. Invitat va fi Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, care va vorbi despre „Unele probleme ale modelării sistematice ale creierului uman”.

Ultima zi festivă se va încheia cu cea de-a XIII-a ediție a „Simpozionul de Istoria Învățămîntului și Științelor Tehnice”.

Sursă foto: www. infoiasionline.ro