Facultatea de Psihologie, Științele Educație și Asistență Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi organizează cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului Național KREATIKON: Creativitate – Formare – Performanță. Evenimentul se va desfășura în mediul online, în perioada 1-2 aprilie 2021. Ediţia din acest an este dedicată comemorării profesorului Mariana Caluschi, care a trecut în neființă pe 24 martie 2016.

Simpozionul se adresează cadrelor didactice din învăţământul superior şi preuniversitar, profesorilor psihopedagogi, psihologilor şcolari şi psihologilor de familie, din ţară şi din Republica Moldova, managerilor din sistemul naţional de educaţie, cercetătorilor ştiinţifici, studenţilor de la facultăţile de profil, reprezentanţilor ONG şi elevilor. Printre personalitățile din domeniu care vor fi prezente se numără: prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, de la Universitatea București, prof. univ. dr. Mihai Șleahtițchi de la Academia de Administrare Publică, Chișinău, Republica Moldova și prof. univ. dr. Svetlana Rusnac de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. De asemenea, vor participa experți în domeniul psihologiei și al educației din cadrul Instituțiilor penitenciare din București, Târgu Jiu, Botoșani, Târgu Mureș, Iași.

„Manifestarea științifică, practică și aplicativă urmărește stimularea și dezvoltarea creativității cadrelor didactice din învățămîntul superior și preuniversitar,  a studenților, elevilor, psihologilor, din diferite județe ale țării și din facultăți din Republica Moldova. De asemenea, simpozionul îşi propune să aducă în dezbatere cele mai actuale idei, tendinţe şi provocări din învăţămîntul online și modele de bună practică”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Stoica, decan al Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, din cadrul Universităţii „Petre Andrei” Iași.

Prelegerea inaugurală va fi susținută de către prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan pe tema „Redefinirea psihologiei în condițiile pandemiei”. Printre temele care vor fi abordate se numără: inovația, creativitatea și performanța, în noul context educațional; școala online din perspectivă socio – emoțională; intervenția în asistența socială în condiții de criză; grădinița virtuală – între teorie și practică; neuroștiințele – abordări teoretice și practice în psihologie.

Simpozionul Kreatikon a fost inițiat în anul 2004, de prof. univ. dr. Mariana Caluschi, în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iaşi, pornind de la convingerea că dimensiunea creativității reprezintă un fundament al activității complexe desfășurată în cadrul instituției educaționale.

Prof. univ. dr. Mariana Caluschi a fost un psiholog român, profesor la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și decan al Facultății de Psihologie. Este iniţiatorul conceptului de „psiholog de familie”. Şi-a dedicat viaţa descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii.

Sursă foto: www.reporteris.ro