Vineri, 4 decembrie a.c., s-a defășurat în Sala Studio Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) conferința denumită „Intersectări stilistice între teatru și film”, susținută de Florin Lăzărescu, prozator. La eveniment au participat prof. univ. dr. Anca Maria Rusu, conf. univ. dr. Anca Ciubotariu, prof. univ. dr. Constantin Paiu, lect. univ. dr. Doru Aftănăsiu, lect. univ. dr. Ioana Petcu, Călin Ciobotari și Toma Hogea.

Subiectele abordate în discuția dintre scriitor și lect. univ. dr. Ioana Petcu au făcut referire la cîștigarea Premiului „Ursul de Argint” la Berlinale pentru cea mai bună regie în filmul „Aferim!” alături de colegul său, coscenaristul Radu Jude, la modul în care se poate face teatru în ziua de astăzi și cum actorii atunci cînd se plictisesc, fug către „amanta” lor, filmul.

„Am scris scenariul împreună cu Radu Jude și aveam nevoie de un actor care să și călărească. Eu l-am văzut pe Teo Corban la o repetiție a lui Teodorovici și mi-a plăcut foarte mult el. I-am zis lui Radu dar el uitase și era cît pe ce să aleagă un cascador care era și un bun actor. Atunci l-am întrebat: Dar pe Teo l-ai chemat? M-a intreabt dacă știa să călărească. I-am zis că nu știu. L-am chemat la casting și i-a plăcut atît de mult lui Radu încît nu i-a mai păsat că nu știa să călărească. Teo fost norocos că a avut un cal foarte, foarte deștept”, a explicat Florin Lăzărescu.

De asemenea, Florin Lăzărescu a vorbit și despre nominalizarea la premiile Academiei Europene de Film, tot pentru scenariul de „Aferim!” Și publicistica sa a făcut parte din discuție, iar scriitorul a ținut să precizeze că Iașul îi oferă liniștea necesară pentru a scrie, în timp ce Bucureștiul i se pare prea agitat. „Pentru mine Iașul e acasă! Nicăieri nu am sentimentul de acasă decît aici. Nu aș pleca niciodată din Iași. Mă simt minunat”, a adăugat acesta.

În cadrul aceleași manifestări a fost lansat numărul 20 al revistei „Colocvii Teatrale”, cu tema: Reflecții asupra unei istorii contemporane – 155 de ani de învățămînt artistic modern la Iași. Noua ediție conține articole semnate de George Banu, texte traduse de Dana Monah și interviuri cu profesori de la Universitatea de Arte. Autorul moral al revistei este prof. univ. dr. Constantin Paiu.

În această întrunire au fost descrise și o serie de volume publicate de editura Artes. Cartea „Valențe ale personajului feminin în teatrul ionescian și beckettian” a fost prezentată de autoarea Tamara Constantinescu alături de îndrumătoarea acesteia, prof. univ. dr. Anca Maria Rusu. A fost urmată de Emanuel Florentin, care cu ajutorul prof. univ. dr. Constantin Paiu a scris „Pantomima sau drumul de la joc la artă”. „Shakespeare – un drum spre compoziția scenică” este o carte scrisă de Doru Aftanasiu despre care Călin Ciobotari a spus: „În carte nu este vorba depre Shakespeare. Numele este doar un pretext”. Lucrarea „Dialoguri imaginare cu filmul” a fost descrisă de însuși autoarea lect. univ. dr. Ioana Petcu. Volumul „În căutarea marionetei” scris de conf. univ. dr. Anca Ciubotaru a încheiat lansarea.

Organizatorul conferinței a fost Centrul de Cercetare “Arta teatrului – Studiu și creație” din cadrul Facultății de Teatru a UAGE. Invitatul special al intîlnirii, Florin Lăzărescu, este scriitor, scenarist și publicist roman. A scris „Lampa cu căciulă (2009), „Ce se știe dspre ursul panda (2003), „Trimisul nostru special!” (2005, 2014). Ascris alături de Radu Jude scenariul pentru „Lampa cu căciulă” (2006), „O umbra de nor” (2014) și „Aferim!” (2014).