Miercuri, 16 martie, în sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc un eveniment pe tema jurnalismului în presa locală, organizat de  Fundația „Friends for Friends”. Invitatul special al întîlnirii a fost jurnalistul de investigații Alex Nedea. În sală au fost prezenți 40 de studenți la Jurnalism și Științe ale comunicării, precum și jurnaliști ieșeni.

Masterclass-ul „Superscrieri” a început la ora 10:00. Draperiile trase au transformat sala de conferințe într-un cinematograf. Sunetul pungilor de snacks-uri a fost semnalul că vizionarea filmului „Spotlight” poate începe. Acțiunea filmului se bazează pe evenimente reale și ilustreză ancheta unor jurnaliști de la ziarul local american „The Boston Globe”. Jurnaliștii ziarului din Boston expun cazurile de pedofilie ale unor reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice. Ei reușesc să demonstreze că unii preoți au molestat copii, iar astfel de cazuri au fost de natură sistemică.

După proiecția filmului a urmat un mesaj video al lui Walter Robinson, cel care a condus investigația ce stă la baza filmului. Acesta va fi invitatul special la Ziua Superscrieri (15 mai) și Gala Premiilor Superscrieri (16 mai), organizate la București de Fundația „Friends for Friends”.

După pauza de cafea, a urmat a doua parte a evenimentului – discuția moderată de Irina Păcurariu cu invitatul Alex Nedea, recunoscut pentru investigațiile Recorder. Cei doi au vorbit despre rolul presei locale, despre meseria de reporter și jurnalismul independent, cît și despre drumul pe care l-a parcurs fiecare în descoperirea vocației lor în presă.

Irina Păcurariu a remarcat că școala de presă de la Iași este cea mai bună din România. De asemenea, jurnalistul Alex Nedea a recunoscut că „30% din redacția Recorder este de la Iași, iar 20% e din Nicolina (cartier important al orașului Iași – n.r.)”. Acesta a îndemnat studenții prezenți în sală să practice meseria de jurnalist de pe băncile facultății, pentru că „frumusețea acestei meserii nu o descoperi în facultate, iar cunoștințele teoretice reprezintă doar 5%”.

Alex Nedea a subliniat că la Iași există presă independentă politic, exemplificînd cu două investigații, una făcută la Maramureș, alta la Iași. În primul caz, deși investigația s-a bucurat de succes național, subiectul nu a fost tratat în presa locală, pe cînd o investigație „aproape trasă la indigo”, făcută la Iași, a fost preluată și dezvoltată de către presa ieșeană. Jurnalistul a mai adăugat că este norocos să facă parte dintr-o redacție independentă financiar, fapt care îi oferă libertate.

Printre momentele memorabile a rămas întrebarea Irinei Păcurariu, care a întrebat publicul ce presă locală consumă. Din sală a venit răspunsul „Iașul Nostru”, un newsletter local. Moderatoarea a ripostat, spunînd că este doar un site de anunțuri. Deși era în sală, fondatorul newsletter-ului, Alex Enășescu, nu a intervenit.

„Masterclass Superscrieri IAȘI: Alex Nedea, despre importanța presei locale” a fost prima întîlnire dintr-o serie de evenimente despre importanța presei locale, organizate de Fundatia „Friends for Friends” în mai multe orașe din țară.

Invitatul întîlnirii de la Iași, Alex Nedea, este marele cîștigător la cea de-a 10-a gală Superscrieri, fiind cunoscut pentru investigațiile despre politizarea instituțiilor statului realizate atît ca reporter de televiziune, cît și ca reporter de presă scrisă.

Moderatoarea Irina Păcurariu este jurnalist de televiziune, realizatoare și producătoare de emisiuni la TVR.

Credit foto: Ilinca Cheșcu