Sîmbătă, 22 octombrie, începînd cu ora 14:00, în Amfiteatrul ,,Radu Urscahe” de la Centrul Cultural „I. I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași va avea loc evenimentul „Teleleu la Medicină”, la care vor participa jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț. Întîlnirea este organizată în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, în parteneriat cu UMF Iași/ Centrul Cultural ,,I. I. Mironescu”, iar denumirea evenimentului face referire la numele platformei teleleu.ro, pe care-și cei doi își publică documentarele și reportajele.

„Aștept această întîlnire pentru că vreau să aud direct poveștile Elenei Stancu și ale lui Cosmin Bumbuț. Elena și Cosmin s-au extras vieții confortabile și au imersat în viața reală. Rulota care le poartă trupurile prin lume este o chilie fantastică pe patru roți. Dincolo de tristețea care te cuprinde parcurgînd una dintre cărțile pe care au publicat-o și pe care o vom prezenta sîmbătă, dincolo de zbuciumul unor personaje dintre cele pe care ni le prezintă ei, este plăcerea și necesitatea de a privi în jur și de a te bucura de ceea ce vezi. Sper să fie prezenți, cu întreaga ființă, cît mai mulţi studenți mediciniști sau să ajungă mesajul acestui atît de necesar cuplu de jurnaliști-fotoreporteri și la aceia dintre ei care privesc cu prea mare ușurătate viața. Prezența Elenei și a lui Cosmin nădăjduiesc să fie transformatoare pentru mulți”, a declarat dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I., Mironescu”, moderatorul întîlnirii.

Cosmin Bumbuț și Elena Stancu sînt creatorii revistei de fotografie „Punctum” și autorii a două filme documentare: „Ultimul căldărar” (2016), care spune  povestea unei tinere familii de romi care pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi și „Rezidentele” (2018), despre primul centru din România pentru deținutele cu boli mintale.

În 2012 au publicat albumul Cuba continua (Editura Art), povestea subiectivă a unui popor izolat și suspendat în timp, iar în 2017 au publicat cartea Acasă, pe drum (Editura Humanitas), despre oamenii pe care i-au întîlnit în călătoriile lor. Din ianuarie 2019, aceștia documentează comunitățile de români din Europa și publică articole pe Teleleu.eu, iar la finalul proiectului vor publica o carte la Editura Humanitas care se va numi Plecat.

Sursă foto: www.scena9.ro