Joi, 29 octombrie 2015, studenţii din anul I de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), coordonaţi de către conf. univ. dr. Nicolae Creţu, profesor la Facultatea de Litere, au organizat o întâlnire-dialog cu mebrii Societăţii Literar-Umoristice Academia Liberă Veche „Păstorel” din Iaşi.

Evenimentul a avut loc în Sala Ferdinand, începând cu ora 10.00, şi i-a avut ca invitaţi pe membrii cenaclului umoristic Academia Liberă Veche „Păstorel”, preşedintele Vasile Vajoga, epigramiştii Ion Frenţescu şi Ioan Zaharia, redactorul-şef al revistei „Scârţ”, Adrian Grăjdeanu. De asemenea, în cadrul întîlnirii au fost invitaţi şi Doru Melnic, exponent al umorului studenţesc,  Dumitru Grumăzescu, deţinătorul anticariatului cu acelaşi nume unde cenaclul îşi desfăşoară activitatea, şi fondatorul şi coordonatorul revistei „Dor de Basarabia”, Ion Berghia.

Întîlnirea a avut drept scop introducerea studenţilor în umorul epigramic prin citirea de epigrame şi poezii în cadrul dialogului. Fiecare dintre cei invitaţi au citit epigrame şi au creat o atmosferă veselă, urmînd ca în partea de final a discuţiei să îi invite pe studenţii de la Litere la cenaclul Academiei „Păstorel”.

„Avem şi un scop practic prin venirea noastră aici. Am vrea să întinerim oarecum cenaclul. Noi fiind oameni în vârstă, nişte nebuni frumoşi care publică în această revistă şi nu-i plăteşte nimeni. Şi la urmă, cînd apare revista, mi-o şi cumpăr ca să avem bani pentru următoarea, aşa cum fac şi toţi ceilalţi. Ne-ar prinde foarte bine să avem printre noi tineri care să se contamineze de acest microb al epigramei, al umorului şi treptat, treptat  să ajungă foarte buni creatori de umor”, a declarat Adrian Grăjdeanu, redactor-şef al revistei Scârţ.

Cenaclul împlinește 40 de ani de activitate şi a ajuns la al patruzecilea număr al revistei, fiind totodată şi singura revistă de umor din ţară, care apare lunar cu 60 de pagini şi a fost premiată în 2013 de Uniunea Epigramiştilor din România ca fiind cea mai bună revistă din acel an.

„Am pornit cu 32, dar în scurt timp am ajuns la 60 de pagini. Sigur că nu-i uşor să scoţi în fiecare lună cîte o revistă cu 60 de pagini de umor, dar nu e chiar numai umor, pe ici pe colea mai avem şi poezii de dragoste, dar nu numai de dragoste. Şi atunci am numit revista noastră revistă de cultură, umor şi bună dispoziţie”, a declarat Adrian Grăjdeanu.

Întîlnirile cenaclului au loc în prima duminică a fiecărei luni şi se desfăşoară la Anticariatul Dumitru I. Grumăzescu de pe pietonalul Alexandru Lăpuşneanu nr. 24.  Cenaclul face şi o ofertă studenţilor interesaţi, oferindu-le celor care vor să lucreze la revistă şi o adeverinţă prin care să ateste activitatea lor pe acea perioadă.

de Claudia VASILIȚĂ