Libraria “Orest Tafrali” a gazduit ieri, 30 mai, ora 18.00, lansarea cartii “Dictatura lui Nicolae Ceausescu (1965 – 1989). Geniul Carpatilor”, scrisa de istoricul si politologul polonez Adam Burakowski. Invitati la acest eveniment au fost: prof. univ. dr. Alexandru – Florin Platon, prof. univ. dr. Liviu Antonesei, Luiza Savescu, de la Institutul Polonez din Bucuresti, directorul editorial Polirom, Iasi, Adrian Serban si Vasile Moga, traducatorul cartii lansate.Luiza Savescu a tinut sa-si exprime gratitudinea fata de autorul Adam Burakowski, indeosebi pentru “interesul, preocuparea si iubirea pentru Romania, pe care le intretine de cativa ani incoace”.

Un rol esential in aparitia cartii in varianta romaneasca apartine traducatorului Vasile Moga, pentru care cartea poate fi receptata pe mai multe planuri: ea poate fi citita atat de specialisti, cat si de persoane neavizate in domeniul istoriei sau al politologiei. “S-a repetat ideea ca pana acum aceasta perioada istorica a Romaniei a fost studiata fragmentar, insa de aceasta data autorul face o sinteza a epocii lui Nicolae Ceausescu”, a precizat Vasile Moga.

Decanul Facultatii de Istorie, Florin Platon, a evidentiat cele trei conditii esentiale pe care cartea le intruneste. Prima dintre acestea este continutul despre o istorie foarte indepartata (in ciuda raritatii surselor), dar si despre o istorie foarte apropiata, fata de care lipseste distanta optima pentru a se putea scrie foarte usor despre perioada comunista. Al doilea factor consta in comparatia perceptiei proprii (romanesti) cu cea externa (straina). Ultima conditie face referire la “modalitatea de scriere a istoricilor straini despre propriul tau trecut, o posibilitate care nu a fost prea extinsa caci aceste viziuni externe nu au mai fost accesibile istoricilor romani mai ales incepand cu anul 1980”.

Intr-un mod sistematic, Florin Platon a facut o clasificare a catorva calitati pe care Adam Burakowski le insumeaza: a invatat limba romana – “nu poti scrie despre istoria unei tari fara sa inveti limba tarii respective”, stapaneste toate informatiile necesare pentru reconstituirea exacta a evenimentelor epocii ceausiste (surse documentare, izvoare istorice, bibliografia acumulata in ultimii 20 de ani), nu face judecati de valoare sau interpretari.
Florin Platon considera ca lecturarea cartii “Dictatura lui Nicolae Ceausescu (1965 – 1989). Geniul Carpatilor” este recomandata atat generatiei care a supravietuit perioadei comuniste, cat si “pentru cei mai tineri, care nu au cunoscut aceasta epoca – pentru ca li se va dezvalui corect si clar ce a insemnat dictatura lui Ceausescu”.
Ultimul dintre invitati care a luat cuvantul a fost Liviu Antonesei, care a afirmat ca volumul este “o monografie completa a epocii lui Nicolae Ceausescu. Autorul prelucreaza un material imens, nu numai romanesc, ci si rapoarte trimise de Ambasada si Serviciile Secrete, informatiile din ’65 si pana in ’89 detinute de Ministerul de Externe, care constituie o mina de aur”.

Autorul Adam Burakowski a explicat de ce a ales ca subtitlu “Geniul Carpatilor”. Aceasta este expresia cea mai populara in Polonia cu privire la Ceausescu:  “Cand spui «Geniusz Karpat», toata lumea va intelege despre ce si despre cine este vorba”. Acesta a mai adaugat ca in cartea lansata a utilizat „documente care nu au mai fost folosite de nimeni: documente romanesti si cehoslovace inedite, nu doar rapoartele de la Ministerul de Externe”.
In incheiere, istoricul polonez a anuntat ca va aparea in curand o carte despre Romania contemporana, despre care nu poate dezvalui nimic pentru ca inca nu este pusa la punct”.

Eliza Apascaritei

Cristina Purice