Miercuri, 22 noiembrie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) s-a desfășurat conferința „În războiul ideilor, cu toții vom cădea prizonieri. Lumea de azi, între spectrul unui conflict mondial și dificultatea echidistanței”, susținută de istoricul Adrian Cioroianu, fostul ministru al Afacerilor Externe al României.

Introducerea prelegerii a fost marcată de invitat prin crearea unei legături între medicină și istorie, fiind evidențiat rolul pe care medicii l-au jucat de-a lungul timpului și teama din prezent a populației, în contextul războaielor.

„De ce atît de mulți oameni se tem astăzi? Eu observ acest lucru în jurul meu, îl observ la oameni de diverse vîrste, e o teamă de prezent, în timp ce eu am convingerea că noi trăim cea mai bună perioadă din istoria acestei țări și din punctul de vedere al securității, și din punctul de vedere al libertății, să zic al prosperității, pentru o bună parte din noi”, a subliniat acesta.

În continuare, profesorul Cioroianu a vorbit despre frica indusă în rîndul publicului prin intermediul televiziunii, unde sînt aduse în discuție, săptămînal, războaiele recente și posibilitatea declanșării unui conflict la nivel mondial.

„Ziarele în forma tipărită nu mai există și asta face ca televiziunea să joace un rol mai important pentru generația celor de peste 50 de ani, în mod categoric, pe cînd, pentru generația celor de 20 de ani, rețelele alternative, de la rețele sociale, la podcasturi, creații digitale, au lărgit noțiunea de presă”, a declarat pentru CuzaNet prof. univ. dr. Adrian Cioroianu.

El a amintit și de un moment în care, realmente, omenirea s-a aflat în pragul celui de-al Treilea Război Mondial, în anul 1962, în timpul Crizei rachetelor din Cuba, dar populația nu era informată și, implicit, nu îi era indusă starea de panică.

 

„Eu aș putea paria, în momentul de față, patru contra unu, că nu va fi niciun fel de război mondial. Cu cît se vorbește mai mult despre un război, cu atît mie îmi creează impresia că suntem cu atît mai temători”, a adăugat acesta.

De asemenea, istoricul a menționat faptul că evoluția noastră în ultimii o sută de ani este vizibilă din toate punctele de vedere, cu excepția demografiei, numărul de cazuri de infertilitate la femeile cu studii fiind mai mare în comparație cu cele care au un nivel mai scăzut de educație.

În încheiere, profesorul a precizat numele cărții pe care o redactează în prezent, în care personajul principal este BIANCA („B” de la „biotehnologie”, „I. A.” de la „inteligență artificială”, „N” de la „nanotehnologie”, „C. A.” de la „condiție augmentată”). Publicul a fost invitat, apoi, la un exercițiu de meditație asupra adevăratului război de astăzi, al competițiilor dintre laboratoarele Statelor Unite ale Americii și ale Chinei, acolo unde se încearcă obținerea unei prime generații cu IQ crescut, prin modelarea genetică.

Finalul conferinței a fost marcat de o sesiune de întrebări și de înmînarea unei diplome invitatului, din partea rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Adrian Cioroianu este profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea din București,n jurnalist, autor și om politic român, fost ambasador al României pe lîngă UNESCO.