Astazi, 17 noiembrie, ora 11:00, la Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a avut loc conferinta „Reforma in justitie si impactul asupra generatiei tinere”, sustinuta de membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristi Danilet, si decanul Facultatii de Drept, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Invitati au fost atat studentii, cat si profesorii, iar intalnirea s-a desfasurat in amfiteatrul I.1, Paul Demetrescu, al institutiei de invatamant superior. La intalnire au mai fost prezenti si prodecanul  Facultatii de Drept, lect. univ. dr. Septimiu Panainte si prof. univ. dr. Hotia Tit.

Studentii au aflat  notiuni legate de statul de drept, sistemul judiciar, democratie constitutionala, dar si despre avantajele si dezavantajele meseriei de judecator si procuror: „Vreau sa va prezint evolutia justitiei din ultimii ani si sa va insuflu dragostea si vointa de a intra in Magistatura Romana sau poate pe unii din voi sa va indrum spre alte domenii.  Avem nevoie de judecatori si procurori independenti si nu influentati politici. Am avut ocazia sa ma uit pe legislatia de dinainte de ’89 si sa o compar cu cea din prezent. Atunci exista o foarte mare greutate sa devii student de drept deoarece trebuia sa ai legaturi cu Partidul Comunist. In cursul timpului, s-a acordat din ce in ce mai multa atentie pregatirii magistratilor si de aceea examenele sunt foarte stricte. Rolul judecatorilor nu este doar de a solutiona un litigiu, el nu este un functionar, ci trebuie sa vada oamenii din fata lui, sa vada dincolo de dosar si sa fie mereu indreptat spre societate. Trebuie sa cunoastem legea, sa existe un echilibru intre puterile statului pentru ca statul este cel ce ocroteste cariera . Justitia nu este o valoare politica, ci o valoare civica”, a precizat judecatorul Cristi Danilet.

De asemenea, un alt subiect care a fost atins a privit si intrarea in vigoare a noului Cod Penal in februarie 2014, cat si dublarea numarului de locuri scoase la concurs la Institutul National al Magistraturii (INM), de la 100 la 200, dar si despre faptul ca nu toti absolventii Facultatii de Drept isi gasesc locuri de munca in acest domeniu. „Nici nu ma gandesc din ce manuale vor invata studentii la vara care se indreapta spre INM din cauza intrarii in vigoare a noului Cod Penal in februarie. Daca va doriti realmente sa practicati aceasta meserie trebuie sa aflati ca procurorii au presiuni mediatice, presiune facute de inspectia judiciara, presiune de la partile inversunate care asteapta o hotarare mereu convenabila lor. Este indatorirea judecatorului sa ramana vertical, sa lase deoparte toate prejudecatile”, a mai spus invitatul.

La finalul conferintei, studentii au pus intrebari, iar decanul facultatii si-a exprimat dorinta cu ca relatie dintre absolventi si studenti sa devina una mai stransa. „Vrem sa facem o asociatie cu Alumni dar nu pe universitate, ci pe facultate. Trebuie sa tinem o legatura functionala cu absolventii facultatii de drept si studentii de astazi”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Evenimentul de astazi a fost organizat de Asociatia Europeana a Studentilor in Drept (ELSA- Iasi) in parteneriat cu Facultatea de Drept si Juridice.ro.