Joi, 14 noiembrie, a avut loc lansarea documentarului „Afacerea Tanase. Leapsa pe murite”, la Iasi, scris de Liviu Tofan, jurnalist si scenograf. Intalnirea a fost moderata de prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultatii de Istorie, si conf. univ. dr. Lucian Leustean, cadru didactic la aceeasi facultate.

Filmul urmareste povestea unui spion roman, stabilit in Franta in timpul conducerii ceausiste, care primeste ordin sa-i omoare pe dizidentii Paul Goma si Virgil Tanase. Securistul Haiducu refuza misiunea incredintata de insusi Ceausecu si alege sa ceara ajutorul „Directiunii de Supraveghere Teritoriala” (DST) din Franta. Pentru a scapa nepedepsit, tine pactul facut cu autoritatile franceze secret si lasa impresia securitatii romane ca lucrurile vor merge conform planului. Paul Goma trebuia omorat prin otravire, in asa fel incat sa nu ramana urme, si moartea sa fie naturala , in timp ce Virgil Tanase trebuia omorat indiferent de metoda. Ambii scriitori, dar si spionul, reusesc sa scape cu ajutorul DST-ului. Filmul surprinde aspecte din viata sotilor Ceausescu, metode practicate de securitatea romana la acea vreme, dar si mediatizarea de care a avut parte aceasta „afacere”. Spionul Haiducu moare la 50 de ani bolnav de ciroza, Paul Goma se intoarce in Republica Moldova, locul in care s-a nascut, iar Virgil Tanase locuieste in continuare in Franta ca scriitor.

„In Romania nu am gasit decat dosarul penal care-l condamna pe Haiducu la moarte si un dosar de urmarire pe numele sau la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Restul actelor si marturiilor le am din Franta. Am putut citi acolo chiar si analiza de laborator a otravii destinate sa-l omoare pe Goma.  Ancheta pentru acest documentar a durat patru ani. M-am straduit sa surprind toate detaliile si sa vorbesc cu toti protagonistii. Paul Goma m-a refuzat sustinand ca a spus tot ce-a avut de spus despre afacerea aceasta intr-o carte scrisa de el.” a declarat Liviu Teofan.

Cartea pe care se bazeaza documentarul se numeste „A patra ipoteza”. „Acolo se gasesc  detaliile legate afacerea dezbatuta in aceasta seara. Atat cartea cat si documentarul sunt exceptionale tocmai prin faptul ca nu ofera verdicte. E foarte greu sa te pronunti cu certitudine asupra unui eveniment care implica spionajul”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Leustean, de la Facultatea de Istorie a Univ. „Alexandru I. Cuza” (UAIC).

La evenimentul organizat de „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc” si „Konrad Adenauer Stiftung”, in colaborare cu UAIC, au fost prezenti studenti, profesori dar si elevi ai liceului teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Madalina Gheta

Victoria Colesnic