Luni, 22 octombrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a avut loc un dublu eveniment – reluarea activității Clubului de literatură „Vasile Voiculescu” și prezentarea cărții O să vă cam usture. Jurnalale secrete ale unui medic junior, scrisă de un fost medic britanic, Adam Kay, și apărută la Editura Publica. Volumul a fost prezentat de trei studenți de anul I și de asist. univ. dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar de obstetrică-ginecologie.

Întîlnirea, la care au participat numeroși studenți, dar și profesori, psihologi și jurnaliști, precum și rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel scripcariu, a fost organizată de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei de la UMF Iași și coordonatorul Clubului de literatură „V. Voiculescu”. În deschiderea manifestării, publicul a putut viziona un scurt film despre activitatea din perioada 2004-2008 a Clubului de literatură al UMF, în cadrul căruia s-au remarcat medici, scriitori și oameni de cultură și al cărui slogan a fost și va rămîne: „Intrarea, gîndirea și ieșirea sunt libere”. „Prin intermediul acestui club îmi doresc ca studenții să scrie și să citească mult mai mult, mai ales literatură, lecturi din afara zonei medicale, pentru că nu poți acționa într-un domeniu ca medicina, dacă nu citești. Pînă la urmă, menirea unei instituții de învățămînt medical superior este despre tot ceea ce înseamnă sănătate, cultură și educație”, a explicat dr. Richard Constantinescu.

În ceea ce privește cartea lui Adam Kay, Richard Constantinescu a subliniat faptul că foarte importantă va fi părerea studenților pe care acesta i-a adus în fața publicului pentru a povesti care au fost învățăturile pe care le-au desprins, în ce modalitate a reușit lectura acestei cărți să le schimbe perspectiva profesională și cum anume i-a modelat pentru viitoarea profesie.

„Pentru mine, a fi medic înseamnă a fi om, înseamnă a avea acel sentiment de compasiune și comunicarea sufletească față de cel pe care vrei să-l tratezi. Adam Kay demonstrează acest lucru în cartea sa de nenumărate ori”, a subliniat Nicoleta Moldoveanu, unul dintre studenții care au prezentat volumul. Aceasta a mai adăugat că în momentul în care s-a gîndit să urmeze Medicina nu s-a gîndit „la riscuri și la dezavantaje”. A aflat, însă, multe, din această perspectivă, în cartea lui Adam Kay: „Autorul spune că programul este unul îngrozitor și că se simte nerespectat și subapreciat, pus în pericol chiar. Totuși, un simplu «mulțumesc» din partea unui pacient sau «știam că poți» din partea unui medic, înseamnă pentru el totul”. La finalul prezentării, a citat din cartea lui Adam Kay un pasaj care pe ea a marcat-o și pe care l-a reținut: „Adîncimea prăpastiei e riscul pe care îl plătești pentru înălțimea piscurilor”.

Sabina Giușcă a lecturat varianta originală, în engleză, a volumului. „Am învățat că în medicină nu e vorba despre doctrine, pentru că viața este prioritară, indiferent de crezul pe care îl are cineva. Medicii se confruntă cu tot felul de mentalități și trebuie să facem în așa fel încît să avem grijă de pacienți, indiferent de etnie sau orientarea religioasă”.

Cea de-a treia perspectivă asupra cărții a oferit-o tînărul student Vladimir Țiței. Acesta a spus că, deși nu are o afinitate pentru citit, i-a plăcut cartea și l-a ajutat să găsească, într-o oarecare măsură, „luminița de la capătul tunelului”: „Am citit această carte în două zile și pot spune că m-am simțit foarte apropiat de abordarea lui Adam Kay. Mă simțeam ca într-o conversație cu un prieten. Am realizat că această profesie nu e chiar așa cum pare și această carte m-a ajutat să-mi schimb sistemul de așteptări referitoare la meseria de medic. E o meserie plină de stres, de epuizare. Această carte pentru mine este versiunea realistă a sistemului medical cu multe probleme în Marea Britanie și cu mai multe probleme în România, dar sperăm ca noi să putem schimba ceva”.

Dr. Mădălina Ciuhodaru a apreciat că volumul lui Adam Kay este o carte despre adevăr. „Medicina nu e ușoară, este vocațională. Cred că rolul unui medic nu este acela de a judeca pacienții în funcție de religie sau etnie, trebuie să îi acceptăm. Toleranța și reziliența trebuie să fie printre calitățile noastre. Este foarte important să ne educăm pacienții, înainte de a-i judeca. În cartea lui Adam Kay se vorbește despre sistemul englezesc de sănătate, care nu este perfect, ca și la noi. Mă bucur că s-a citit despre un sistem medical pe care noi îl idealizăm, dar dacă ne gîndim cu adevărat, sunt și acolo probleme. Trebuie, totodată, să fim conștienți că în această profesie ne ducem acasă orice succes și, deopotrivă, orice insucces. Nu sîntem dumnezei, dar avem datoria să ne pregătim ca să acționăm ca niște dumnezei”.

Adam Richard Kay a fost medic în Marea Britanie, iar în prezent este cunoscut mai ales ca scriitor. Este autorul volumului This is going to hurt (O să vă cam suture), prezentat în cadrul Clubului de literatură „V. Voiculescu” de la UMF Iași, una dintre cele mai bine vîndute cărți din Marea Britanie. Kay a lucrat timp de mai mulți ani ca obstetrician și ginecolog, scriind manuale pe această temă, înainte de a părăsi medicina pentru o carieră literară, tatăl său fiind și el medic.

Clubul de literatură a fost înființat în 2004, când UMF Iași a sărbătorit 40 de existenţă a Cenaclului „Vasile Voiculescu”, în prezența scriitorului Ion Hurjui, coordonatorul acestuia și membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.