Miercuri, 7 noiembrie, în sala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc lansarea și prezentarea cărții Istorie și „istorii” în Copou. Volumul, scris de jurnalistul și comentatorul sportiv Vasile Arhire, a apărut la Editura Junimea. În sală au fost prezente mai multe persoane decît se așteptau organizatorii, unele nemaiavînd loc pe scaune.

Această întîlnire a avut două scopuri – lansarea volumului, dar și o întîlnire a fostelor glorii ale fotbalului ieșean. La eveniment au fost prezenți „eroii” cărții: foștii jucători Vasile Simonaș, Emil Lupulescu, Ion Bucu, Mircea Ursu, Dumitru Anton. Nu a putut fi prezent Leonida Antohi, fostul antrenor al Politehnicii Iași, actual membru al Consiliului Director al clubului. Alături de Vasile Arhire au fost și Christian Wilhelm Schenk (chirurg, poet și traducător româno- german), Ovidiu Minea (jurnalist Digi 24), Dan Teodorescu (gazetar și scriitor), dar și prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Evenimentul a fost moderat de scriitorul Lucian Vasiliu. În deschiderea manifestării, Mircea Radu Iacoban a menționat că „este vorba despre o carte foarte bună, apărută într-un moment foarte prost pentru fotbalul ieșean”, făcînd referire la parcursul slab din actualul sezon al Clubului de fotbal Politehnica Iași.

Volumul a fost prezentat de Vasile Simionaș, Mircea Radu Iacoban și Lucian Vasiliu, care a afirmat că a citit cartea de două ori și că aceasta poate fi citită oricum – „și de la inceput la final, dar și de la final la început”.

Cartea se leagă cel mai mult de numele și performanțele lui Vasile Simionaș, fost mijlocaș al Politehnicii în anii ´70-´80, chipul jucătorului fiind chiar pe coperta cărții lui Vasile Arhire. Autorul a subliniat că a ales „ca el să apară acolo pentru că a fost într-adevăr cel mai bun”. Însă, cu o foarte mare modestie, fostul jucător al Politehnicii s-a dezis de aceste cuvinte mari, spunînd că nu s-a considerat niciodată „cel mai bun din istorie”, chiar dacă are cele mai multe prezențe pentru Iași. Acesta a jucat peste 370 de meciuri în prima divizie, în tricoul Politehnicii Iaşi, avînd și prezențe la Naționala de juniori a României.

Cartea conține statistici și multe întîmplări, vorbește despre meciuri importante, dar și despre problemele care existau în acei ani. „Eram necăjiți tare, nu aveam bani nici să cumpărăm lapte pentru copii”, a povestit fostul fotbalist Vasile Simionaș.

Vorbind despre conținut, Vasile Arhire a subliniat că pentru acest volum a apelat la jurnaliști de marcă. „Primul apare chiar în primul capitol. De la el am mai furat ceva meserie în anii ´80. Este vorba de Constantin Pălăduță”. În carte apar și însemnări ale lui Radu Iacoban, Grigore Ilisei, care „îl numește simplu Simi, dar atît de apropiat și familiar”, Ștefan Oprea, dar și ale regretatului Cristian Țopescu.

”Nu am vrut să fie o carte tehnică, ci o carte despre sufletele jucătorilor de fotbal” a adăugat Vasile Arhire spre final. Întîlnirea s-a încheiat cu o dezbatere pe tema problemelor fotbalului în general și cu o sesiune de autografe.

Cartea Istorie și „istorii” în Copou va fi lansată săptămîna viitoare și la Tîrgul de carte „Gaudeamus” de la București.