Joi, 16 noiembrie, la Librăria „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului Intervenție în violența domestică. Ordinul de protecție provizoriu, semnat de Costel Gîtlan, licențiat în științe juridice și chestor de poliție la Inspectoratul de Poliție Județean Iași. La eveniment au participat prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie și Stiințele Social-Politice a UAIC și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, care a menționat faptul că prevenirea și combaterea violenței domestice a fost de natură să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei. Pe de altă parte, a mai adăugat acesta, combaterea violenței domestice este de natură să protejeze relațiile de familie. De asemenea, a subliniat că volumul lansat este rezultatul cercetărilor doctorale efectuate de către un practician și specialist al dreptului.

Autorul, Costel Gîtlan, și-a început discursul printr-o reflecție asupra fenomenului de violență domestică, specificînd faptul că acesta afectează pe termen lung o persoană, în toate planurile. În astfel de cazuri a fost mereu nevoie de o intervenție din partea poliției.

Alături de ceilalți invitați, conf. univ. dr. Gabriela Irimescu și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC  au adus în prim plan practicile și perspectiva polițiștilor care intervin direct atunci cînd au o solicitare privind violența în familie. Totodată, au explicat că nu doar femeile pot fi victime ale violenței, ci și bărbații și copiii. „Cercetarea valorifică perspectiva personalului abilitat cu intervenția în cazurile de violență domestică în contextul aplicării ordinului de protecție provizoriu”, a explicat Costel Gîtlan tema centrală a volumului.

Ulterior, directorul Constantin Dram a comparat lansarea unei cărți cu încreștinarea unui copil mic, subliniind faptul că o carte este botezată atunci cînd se întîlnește cu cititorii, cu beneficiarii, cu cei care sînt legați și de text și de autor.

„Violența domestică este un concept larg, ordinul de protecție este o modalitate prin care se încearcă combaterea unor astfel de fenomene infracționale, nedorite și un instrument juridic relativ recent în legislația noastră, care, din păcate, este folosit și se comit astfel de fapte de violență”, a declarat pentru CuzaNet prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În final, Costel Gîtlan împreună cu prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, coordonatoarea tezei sale de doctorat, au îndemnat publicul să citească cît mai mult, să descopere, precizînd că acest volum a fost o îmbinare a teoriei cu practica. De asemenea, pentru cei care sînt preocupați de violența domestică, volumul deschide noi direcții de înțelegere și abordare din perspectivă sociologică.