Marți, 28 februarie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc lansarea cărții Solomonarul și prelegerea „Eminescu, o anamneză; Emin, o prognoză”, susținută de chirurgul și scriitorul Florin Chirculescu. La eveniment au fost prezente peste 100 de persoane. 

În deschidere, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, a descris, succint, activitatea scriitoricească a invitatului și a menționat unele dintre cele mai importante distincții pe care le-a primit în decursul anilor. Printre acestea se numără Marele Premiu al Editurii Nemira (n.r. – în 1997) pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine. 

Doctorul Chirculescu și-a început prelegerea evidențiind cît de puțin îl cunoaștem, în fapt, pe Eminescu. „Dacă ieșim pe stradă sau dacă mergem oriunde în România și întrebăm cine este Eminescu, o să primim niște răspunsuri standard de felul: «Vai, este Luceafărul poeziei românești! Cîțiva o să ne spună «Vreme trece, vreme vine» și chiar mai puțini «Și dacă…». Cam la asta se va limita Eminescu”, a întărit acesta. 

El a povestit publicului că Eminescu, în ignoranța zilelor noastre, își pierde, practic, valoarea: „Eu am o fată în clasa a XII-a și am aflat că excrescențele dinspre Eminescu spre Kant, spre Schopenhauer, din vremea cînd am făcut eu școală, tind să fie tăiate. Și astfel ne aflăm într-o țară al cărei poet național este reprezentat, fundamental, în public, doar de cîteva sloganuri”. 

Invitatul a vorbit, de asemenea, și despre ce i-a alimentat dorința de a scrie Solomonarul. „Întîi, a fost vorba despre un volum care la prima vedere părea o chestie legată de teoria conspirației și care mi-a atras atenția prin niște coincidențe petrecute în ziua de 28 iunie 1883, ziua în care a înnebunit Eminescu. Apoi, al doilea lucru care m-a mînat să scriu această carte e politica din România în perioada cu pricina (1883), care se aseamănă izbitor de mult cu politica de azi”, a împărtășit scriitorul. 

Acesta a subliniat că, în fond, Solomonarul nu e un roman despre Eminescu, el doar a fost catalizatorul textului. Fundamental la această carte a fost găsirea unei soluții literare la ce e România, la ce mai sîntem noi, oamenii, astăzi. Iar astfel „Emin a continuat să trăiască pentru că-și pusese în minte să rezolve niște probleme social-politice”, a conchis autorul. 

În închiderea evenimentului, rectorul UMF, Viorel Scripcariu, i-a înmînat invitatului o diplomă care să-i amintească de acest moment. 

UMF Iași este una dintre cele mai vechi instituții de învățămînt superior medical din țară, înființată în 1879.