Ieri, 29 octombrie, in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii Aexlandru Ioan Cuza din Iasi (UAIC) a avut loc ceremonia de decernare a titlului stiintific de Doctor Honoris Causa laureatului Nobel in economie, Kenneth Arrow.

Festivitatea a inceput cu citirea Laudatio de catre rectorul UAIC, Vasile Isan, in care au fost prezentate viata si activitatea stiintifica si didactica a invitatului. „Niciodata nu am avut emotie mai mare, iar universitatea nu a fost mai onorata sa primeasca un savant de o asemenea importanta. Intreaga teorie economica de dupa al doilea razboi mondial a fost influentata de cel pe care-l sarbatorim astazi. Este cel mai tanar detinator al unui premiu Nobel in Economie. Atunci cand l-a primit, in 1972, avea doar 51 de ani.”, a declarat prof.univ.dr. Vasile Isan.

Dupa inmanarea diplomei onorifice, citita in latina dar si in romana, a avut loc conferinta sustinuta de cel mai tanar laurea al premiului Nobel, cu numele „Cunoasterea, increderea si sistemul economic” (Knowledge, Belief, and the Economic System)”. „Ma adresez tuturor studentilor, de toate varstele. Contributiile aduse stiintei de cei batrani, ca mine, asteapta sa fie provocate, contrazise”, a deschis prelegerea Kenneth Arrow. Dupa trecerea in revista a unor teorii economice care-i poarta numele si care au schimbat felul in care este privita, astazi, economia, primul punct abordat a fost investitiile si dependenta de acestea. S-a vorbit de asemenea si despre faptul ca nu exista piete care sa satisfaca cererile tuturor cat si despre importanta pe care o are fluctuatia preturilor. „Oricat am incerca sa ghicim cat vor scadea sau cat vor creste preturile, in timp exista multe incertitudini. Se poate sa apara pe piata produse noi care pot deregla mersul normal al lucrurilor sau chiar dezastre naturale care pot determina modificarea preturilor”, a completat economistul american. In ceea ce priveste previziunile, Kenneth Arrow a mentionat ca sunt greu de facut si din cauza ca nu putem sti ce nevoi vor avea oamenii peste 10 ani. „Raportandu-ne insa la teorii ale posibilitatii, putem incerca sa intuim viitoarele modificari ale pietei”, a continuat acesta.

Un alt punct alt discutiei a fost informatia, despre care s-a spus ca poate schimba convingerile cumparatorilor. S-a facut o delimitare intre costul informatiei care poate fi folosita de mai multe ori, exemplificand prin cazul doctorilor care folosesc aceeasi informatie pentru diagnosticarea mai multor pacienti, si informatia care poate fi folosita o singura data. „Oamenii bogati prefera sa cumpere informatie, si nu stocuri, devenind astfel si mai bogati”, a conchis prof. Kenneth Arrow.

Din comisia de elaborare a Laudatio pentru economistul american au facut parte academicienii Viorel Barbu si Radu Miron, prof. univ. dr. Dorin Iesan, prof. univ. dr. Sorin Istrail, fostii rectori ai UAIC, prof. univ. dr. Dumitru Oprea si prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorectorul prof. univ. dr. Henri Luchian, decanul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor, prof. univ. dr. Dinu Airinei, prof. univ. dr. Ion Pohoata, rectorul prof. univ. dr. Vasile Isan si directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. Ovidiu Carja.

J. Kenneth Arrow este, in prezent,  Profesor de economie si de Cercetari Operationale, Emeritus la Universitatea din Standford. De asemenea este membru fondator al Academiei Pontificale de stiinte sociale si membru al consiliului stiintific de la Santa Fe Institute. Evenimentul s-a incheiat cu prelegerea academicianului Solomon Marcus cu titlul „Receptarea Teoremei Arrow legata de imposibilitatea in mediul academic din Romania.”