În perioada 9-11 decembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași încep Zilele UMF 2021. Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 9 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”. În continuare, de la 12.00, prof. univ. dr. Guido Silvestri, șeful Departamentului patologie din cadrul Universității Emory din Atlanta și directorul Departamentului de Microbiologie și imunologie din cadrul Centrul Național de Cercetare a Primatelor Yerkes va susține conferința intitulată „Towards an HIV cure: the role of CD8+ T cells”. Apoi, de la ora 14.00, în Sala Senat, acesta va primi și titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași.

Tot sub egida Zilelor UMF Iași, în perioada 6-12 decembrie, se desfășoară și Zilele Educației Medicale, o serie de conferințe, workshop-uri și activități caritabile organizate de către societățile studențești ale UMF. Evenimentele vor avea loc atît fizic, cît și în format online, pe platformele Zoom și Microsoft Teams.

„Zilele UMF Iași din acest an au o simbolistică aparte, deoarece, pe lîngă sărbătorirea celor 142 de excelență în educație medicală, marcăm doi ani de reziliență și de eforturi deosebite ale tuturor membrilor Universității în această perioadă pandemică grea. Programul este complex, cu invitați de marcă și multe evenimente culturale și științifice, precum conferințele susținute de prof. univ. dr. Guido Silvestri, șeful Departamentului patologie, Emory University, Atlanta și de prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, reputat neurochirurg”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Vineri, 10 decembrie, de la ora 10.00, tot în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea va susține conferința „Un studiu fascinant despre asemănările dintre anatomia și fiziologia sistemului nervos central ale delfinului și omului (verișorii noștri acvatici)”. Și acesta va fi distins apoi cu titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași.

De la ora 13.00, cunoscutul scriitor Liviu Antonesei va prezenta, în Aula „George Emil Palade” a UMF, romanul Cazul K, scris de studenta la medicină Alexandra Bujor.

În seara zilei de 10 decembrie, începînd cu ora 18.00, vor fi premiați profesorii emeriți și onorifici ai UMF Iași, dar și cadrele didactice care au promovat în funcția de profesor în acest an universitar. Ceremonia de premiere va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași.

În finalul Zilelor UMF Iași 2021 vor fi organizate sîmbătă, 11 decembrie, alte trei evenimente academice. De la ora 10.00, specialiști din echipa proiectului „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS” și din cadrul Centrului Cochrane România vor susține cursul „How to publish a systematic review and meta-analysis”, în sala MAVIS, de la etajul 12 al clădirii „Nicolae Leon”. La aceeași oră, în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul științific al Editurii „Grigore T. Popa”, va modera o lansare de cărți de specialitate.

Tot sîmbătă, de la 12.00, Școala Doctorală UMF Iași va organiza în Sala de conferințe a Facultății de Farmacie un eveniment în cadrul căruia doctoranzii care au avut stagii de cercetare doctorală în laboratoare și clinici ale universităților din Europa își vor prezenta experiențele. Moderatorii vor fi prof. univ. dr. Monica Hăncianu și prof. univ. dr. Demetra Socolov.

UMF Iași a fost fondată în anul 1879, inițial doar ca Facultate de Medicină, fiind ulterior asociată cu alte două instituții ce completează aria pregătirii medicale: Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară. În anul 1991, Institutului de Medicină de la Iași i s-a conferit statutul de universitate și a primit numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa. Ulterior a fost înființată în cadrul UMF și Facultatea de Bioinginerie Medicală, singura de acest fel din România.

Sursă foto: www. news.umfiasi.ro