Vineri, 17 noiembrie, la Muzeul „Poni-Cernătescu” din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași a fost celebrată aniversarea a 32 de ani de la deschiderea pentru public a instituției. Momentul a marcat și 50 de ani de la moartea reputatei chimiste Margareta Poni (1889-1973), fiica lui Petru Poni, fondatorul Școlii românești de chimie. Invitat de onoare, prof. univ. dr. Ion Sandu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a primit recent titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași, a făcut o evocare – omagiu în memoria Margaretei Poni. Alături de el au fost prezente dr. ing. Monica Nănescu, șefa Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și Oana Florescu, muzeograf la Muzeul „Poni-Cernătescu”.

În deschiderea evenimentului, sub îndrumarea prof. Constantin Lazăr, doi elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași au oferit un microrecital de chitară clasică.

„Acesta este un muzeu care a evoluat din 1991, cînd a fost deschis ca muzeu al chimiei. Am avut o serie de reorganizări tematice care ne-a permis să evoluăm, să amenajăm acest spațiu al sensibilității poetice a Matildei Cugler-Poni și a vigurozității științifice a savantului Petru Poni”, a explicat, înainte de a da cuvîntul invitatului, Monica Nănescu. Aceasta a mai adăugat că sediul muzeului are multă rezonanță culturală, deoarece în casa Poni au pășit personalități precum Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă, Nicolae Iorga și Mihail Kogălniceanu.

Ion Sandu a prezentat în detaliu viața Margaretei Poni și a familiei sale, evidențiind meritele notabile ale fiecărui membru. El a menționat că toți membrii familiei Poni au laturi artistice și a prezentat diverse fotografii alb-negru cu aceștia. Ion Sandu a vorbit, de asemenea, despre începutul carierei Margaretei Poni, care a călcat pe urmele tatălui său și a devenit chimistă, însă a urmat Școala de Sculptură de la Paris, fiind unul din autorii machetei sculpturii „Mîntuitorul”, din Rio de Janeiro, sculptînd mîinile și bustul, în timp ce capul a fost sculptat de Gheorghe Leonida.

Mai departe, Ion Sandu a vorbit despre realizările profesionale ale Margaretei Poni și ale familiei Poni, amintind că meritul său cel mai mare este că, alături de Radu Cernătescu, a fondat Institutul de Chimie din cadrul Academiei Române. „La Iași, Petru Poni a devenit punct de referință, atît pentru cercetarea românească, cît și pentru cea mondială”, a subliniat profesorul Sandu.

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc vernisarea expoziției „Mărturii ale istoriei scrisului din perioada 1850-1970”, care va rămîne deschisă publicului pînă pe 31 decembrie. În expoziție, au fost prezentate obiecte precum o călimară pentru cerneală și un prespapier cu sugativă care au aparținut fizicianului Ștefan Procopiu, o mașină de scris „Urania” (din Germania, 1935), manuscrise și cărți expuse în diorame, aparținînd Margaretei Poni, un pian la care obișnuia să cînte Radu Cernătescu, nepotul lui Petru Poni, împreună cu Margareta Poni, ș.a.

„Încă din primii ani de studenție, frumusețea, comportamentul ei de om delicat, de om pus pe fapte mari m-au captat. Margareta Poni era o femeie frumoasă. Cînd am aflat despre statuia din Rio de Janeiro, am fost copleșit de bucurie. Astăzi, este o sculptură cunoscută în toată lumea. Era autoare la foarte multe manuale, lucrări. N-a fost fiica unui savant căreia i s-a oferit. A fost lăsată să trudească, să lucreze, să creeze, să fie demnă de o operă științifică. A lăsat în urmă cursuri care astăzi sînt exemple vii în panopliile muzeului”, a declarat Ion Sandu.

Chimistă renumită, pedagog, cercetătoare și fondatoare a Filialei Iași a Academiei Române, Margareta Poni a lăsat o amprentă deosebită în istoria științei și educației. Astfel, pentru întreaga sa activitate didactică și de cercetare desfășurată timp de aproape patru decenii, a fost distinsă cu titlul de profesor universitar emerit. În 1971, Margareta Poni și-a donat casa Consiliului Popular al orașului Iași, cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni.