Joi, 20 martie a.c, în incinta Limbrarium Pallas, a fost lansat volumul cunoscutului actor Mircea Diaconu, „La noi, cînd vine iarna.”.

Alături de invitații evenimentului, Lucian Dan Teodorovici, Oltița Cîntec și Nicoleta Munteanu, actorul a povestit atît despre cartea sa, cît și despre momentul în care acesta s-a apropiat de literatură.

Cu toate că acțiunea din cadrul volumului se petrece în perioada comunismului, autorul a precizat faptul că nu a dorit să facă aluzie la „greutățile” sau la „sărăcia” în care se trăia atunci. Cartea prezintă întîmplări atît din copilăria autorului, cît și „emoțiile” de adult care „s-au năpustit” asupra lui mai tîrziu. Scris într-o lună, în timpul unui concediu medical, romanul lui Mircea Diaconu a fost, după cum spune și acesta, „ca o eliberare a sufletului”. De asemnea, autorul a declarat faptul că toate cărțile pe care le-a scris au fost „descărcări nervoase”.

„M-a aruncat viața într-o vînătoare fantastică, la o vîrstă foarte fragedă. Am lucrat cu patimă în teatru, m-am simțit foarte bine. La un moment dat însă, am simțit cît de rece e viața, și cît de urîtă. Dincolo de pasiunea profesională, simțeam răceala acelei realități. Ajungeam acasă, într-o cămeruță de serviciu, cu un pat pliant, măsuță și chiuveta și aveam stări urîte în mine. La un moment dat, am avut un creion si am scris două-trei rînduri, ca o descărcare nervoasă. M-am simțit foarte bine și am adormit liniștit. Am simțit că asta era calea să mă calmez” a explicat Mircea Diaconu.

Cu primul său volum de proză scurtă, „Șugubina”, autorul Mircea Diaconu a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor, alături de volumul lui Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pămînteni”. Considerînd-o una dintre cele mai importante distincții pentru un autor roman, Mircea Diaconu a explicat ceea ce a urmat după primirea acestui premiu: „Am simțit atunci un lucru pe care nu l-am mai simțit niciodată. Mi s-a spus că am primit premiul și în secunda aceea, instantaneu, a început să mă doară capul. Nu m-a lăsat durerea o zi sau două. Ar fi trebuit să înțelg atunci, să-mi deschid capul și să scriu. Dar nu am făcut-o și sufăr și acum pentru acest fapt.”

Mircea Diaconu este actor, politician, scriitor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. A fost directorul Teatrului „Nottara” până în 2011. A jucat atât în piese de teatru pe scenele naţionale, cât şi în producţii cinematografice celebre, precum „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Buletin de Bucureşti”, „Asfalt Tango”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Legături bolnăvicioase” sau „Filantropica”.