În 16 aprilie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc conferința „Biserica, spital duhovnicesc”, susținută de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conferința a oferit o reflecție profundă asupra rolului Bisericii în „vindecarea și îngrijirea sufletului”, subliniind conexiunea dintre medicină și spiritualitate. Înaltpreasfințitul Teofan a abordat tema atît din prisma experienței sale în domeniul teologic, cît și în cel al serviciului comunitar, evidențiind modul în care Biserica poate contribui la sănătatea spirituală a individului.

În deschidere, Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu” al UMF Iași a descris evenimentul drept „un moment esențial atît pentru comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa», cît și pentru comunitatea academică în general. Acest moment aduce o lumină și un reper în gîndirea și în raportarea creștină a universității noastre”.

Întîlnirea cu „păstorul Arhiepiscopiei Iașilor, reprezintă o bornă care vine să marcheze că o întîlnire dintre preoți, monarhi, farmaciști și doctori cu semenul nostru aflat pe patul suferinței”, a apreciat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. Acesta a amintit momentul întronizării ( înscăunare, n.r.) IPS Teofan, în vara anului 2008. De atunci, acesta a fondat Asociația „Varlam Mitropolitul”, care cuprinde liceul cu același nume, cu grădiniță, ciclu primar, gimnazial și liceal, a fondat Muzeul Mitropolitan, Fundația Providența, Centrul Providența de Cercetare și Inovare, Centrul Misionar Doxologia, portalul Doxologia și radioul cu același nume, cît și centre pentru mame și copii. „Realitatea realităților este spiritul” este ceea ce spunea anatomistul Grigore T. Popa despre spiritualitate și care, astfel, a subliniat rectorul UMF, este rezumatul spiritualității împletite cu medicina.

A urmat cuvîntul cu „putere multă” al IPS Teofan. „Rareori am avut ocazia să vorbesc de la o catedră ca aceasta, căci alta mi-a fost formația. Alegînd aceasta temă – «Biserica, spital duhovnicesc», nu aș dori să se interpreteze aceasta ca o lipsă de respect față de spitalul obișnuit. Am să mă folosesc și eu, așa cum a menționat și domnul rector, de cuvintele lui Grigore T. Popa pentru argumentele mele de început”. Prelatul a expus viziunea creștină despre suferință și trecerea omului prin viață, considerînd că biserica este o prelungire, în timp și spațiu, a Dumezeului-om, Iisus Hristos. În fața omului există două perspective mari: morala izvorîtă din credința în Dumnezeu și morala izvorîtă exclusiv din mintea omului. Astfel, după cum menționa și Grigore T. Popa, omul are tendința să „își însușească atribute ale Dumnezeirii”, pe care nu le poate avea, încrezîndu-se în mintea care duce la pierderea moralei, așa cum s-a întîmplat în cazul lui Stalin și Hitler. „Credința este mai sus de puterea umană, este ceva care cuprinde infinitul și complexitatea Universului”.

În discursul susținut, Înaltpresfințitul Teofan a prezentat trei idei principale: Dumnezeu – doctor și tămăduitor, Biserica – loc de tămăduire și cîteva elemente de psihoterapie creștină.

La conferință a participat și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, care, în cadrul acestei întîlniri „neîntîmplătoare”, așa cum a caracterizat-o, i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași rectorului UMF, Viorel Scripcariu. Decizia de acordare a titlului a fost adoptată de Consiliul Local al Municipiului Iași în ședința din 27 martie 2024, reflectînd recunoașterea contribuțiilor semnificative în promovarea excelenței academice și a cercetării medicale.

Înaltpreasfințitul Teofan este absolvent al Seminarului Teologic din Craiova (1974-1979) şi al Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1980-1984). Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obținînd titlul de doctor în Teologie, cu lucrarea „Divino-umanitatea lui Hristos și îndumnezeirea omului în opera Sfîntului Maxim Mărturisitorul”. Este mitropolit al Moldovei şi Bucovinei din vara anului 2008.