Luni, 21 martie, în sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a avut loc un moment comemorativ închinat celui care a fost profesorul universitar Stelian Traian Dumistrăcel, considerat unul dintre cei mai de seamă lingviști români. Momentul a fost organizat de Specializarea Jurnalism și Științe ale comunicării, de la Facultatea de Litere a UAIC, unde a fost profesor în perioada 1997-2019, şi de Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, instituție în care a lucrat toată viața. Au fost prezenți colegii de institut, universitari și studenți.

Începutul ceremoniei a fost marcat printr-un montaj video despre viața și activitatea profesorului. Cei prezenți în sală au putut asculta fragmente din interviurile pe care, în anii din urmă, profesorul Dumistrăcel le-a acordat foștilor studenți: „Respectul pentru limba română este intrinsec. Prin ce fac eu, arăt că limba română este frumoasă”, spunea el, într-unul dintre aceste dialoguri.

În a doua parte a momentului comemorativ, prietenii și colegii de catedră și de institut au rememorat amintiri despre anii de activitate ai acestuia. Prof. univ. dr. Daniel Condurache, de la Specializarea Jurnalism și Științe ale comunicării, l-a evocat în cuvinte calde, amintind cît de important a fost pentru studenții de la Jurnalism: „Domnul profesor Dumistrăcel a fost un fondator de școală. Al școlii noastre. El a rămas în memoria noastră cu imaginea solară a unui om mereu disponibil. Avea un tip de delicatețe și o discreție absolut speciale”.

Prof. univ. dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, a afirmat că în astfel de momente, de adîncă tristețe, nu ne putem certa nici măcar cu timpul: „Domnul profesor Stelian Dumistrăcel era un om eminamente pozitiv, un om luminos. Orice discuție științifică pe care o aveam cu dumnealui se transforma într-o lecție. Era cu om care iubea să dăruiască”.

Despre devoțiunea profesorului Stelian Dumistrăcel a amintit și prof. univ. dr. Dan Stoica, de la Specializarea Jurnalism și Științe ale comunicării. „O pierdere imensă – aceasta este sintagma generată de mesajele pe care le-am primit de la foștii studenți. O pierdere imensă ce se răsfrînge pe două paliere – unul public, iar altul personal. Profesorul Stelian Dumistrăcel aducea reazultatele cercetărilor sale, mereu, în sala de curs. A fost unul dintre profesorii cu har, un har rar întîlnit. Pe plan personal, sînt mîndru că am avut privilegiul de a călători alături de el și de a fi numit «prieten»”.

În perioada de profesorat la Jurnalism, între 1997 și 2019, profesorul Stelian Dumistrăcel a călăuzit peste 20 de promoții de studenți. Iar la finalul fiecărui ciclu de studii, și-a amintit profesorul Dan Stoica, „avea un îndemn pentru absolvenți, care s-a menținut pe tot parcursul anilor: «Uitați-vă în spate în drumul pe care îl parcurgeți și o să vedeți ochii noștri privindu-vă. Și, de veți avea vreodată nevoie de noi, spuneți-ne, căci noi vom fi acolo»”.

În cuvinte pline de afecțiune și de recunoștință au evocat portretul fostului lor coleg și cercetătoarele Luminița Botoșineanu și Gabriela Haja, de la Institutul de Filologie Română „ A. Philippide”, dar și prof. univ. dr. Eugen Munteanu, de la UAIC, și conf. univ. dr. Oana Cenac, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Activitatea de cercetare a profesorului Stelian Dumistrăcel s-a întins pe parcursul a  mai mult de șase decenii, perioadă în care a publicat 10 volume și peste 250 de articole științifice. A fost membru în comitetul național român pentru „Atlas Linguarum Europae” și colaborator la „Atlas lingvistique roman”, proiecte europene de mare anvergură. Așa cum amintea și cercetătoarea Luminița Botoșineanu, colaboratoare apropiată a profesorului Stelian Dumistrăcel, acesta „a fost profesor la școala rigorii, întotdeauna temperată. Disprețuia confortul căilor bătătorite. Regretăm profund pierderea mentorului și coordonatorului nostru, dialectolog de vocație, teoretician rafinat, spirit inovator și om de știință de înaltă clasă”.

Profesorul Stelian Traian Dumistrăcel s-a născut în 19 august 1937, la Zvoriștea, în județul Suceava. A fost cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, domeniile sale de interes fiind dialectologia, fonetica, lexicologia și lexicografia, terminologia, etimologia, romanistica, istoria limbii literare și a ideilor culturale.

A fost coordonatorul echipei de cercetători care a realizat Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina – opt volume (1967 – 2017), proiect fundamental al Academiei Române.

De asemenea, a fost profesor și conducător de doctorat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesor invitat la Universităţile din Jena (1995, 1996) şi Heidelberg (1996), profesor titular la Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi și a predat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova.

A murit pe 18 martie 2022, la București, la vîrsta de 85 de ani.

(Felicia GANEV și Smaranda NICOLAU)