În perioada 23-24 octombrie, în sala Studio de Muzică de Cameră „Anton Diaconu” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) vor avea loc manifestările reunite sub titlul „Întîlniri etno-jazz-istice cu Michael Crețu Trio”. În prima zi se vor desfășura ateliere de compoziție, pian și baterie, susținute de Michael Crețu, Ed Barnwell și Myke Wilson. În 24 octombrie, de la ora 19:00, grupul va susține un concert în cadrul căruia va fi prezentat și scurtmetrajul „Moștenirea lui Johnny – 300 de ani de muzică romă”, documentar despre familia Crețu – familia lui Johnny Răducanu, Michael Crețu fiind nepotul acestuia.

„Creația și activitatea lui Johnny Răducanu sînt studiate la Specializarea «Compoziție Jazz și muzică ușoară» din cadrul UNAGE, așa că orice informații suplimentare pe aceste teme sînt binevenite pentru studenții acestei specializări, cu atît mai mult cînd ele vin din sursă directă, de la nepotul lui Johnny Răducanu. Mihail Crețu urmează să le vorbească studenților și despre sursele de inspirație pentru muzica sa – muzica lăutărească, muzica veche românească și cea bizantină, dar, totodată, în calitate de contrabasist, va împărtăși și din experiența sa de instrumentist, în primul rînd celor care studiază contrabasul’’, a declarat conf. univ. dr. Dan Spînu, organizatorul evenimentului.

De circa 30 de ani Mihail Crețu activează ca profesor în Manchester, Marea Britanie, dar vine regulat în România cu ocazia Festivalului Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”.

Johnny Răducanu (1931-2011), pe numele său adevărat Răducanu Crețu, a fost contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat ca cel mai mare muzician român de jazz.

Sursă foto: www.portal.revistatimpul.ro