Sîmbătă, 18 mai 2019, a avut loc cea de-a 15-a ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Evenimentul este organizat la nivel național de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Și anul acesta, Iașul s-a alăturat manifestărilor culturale din cadrul acestui proiect, ieșenii fiind așteptați la muzeele și instituțiile de cultură din oraș.

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat, în acest sens, două expoziții temporare, cu intrare liberă, și a fost deschis publicului în intervalul orar 19.00-00.30.

Prima expoziție, intitulată „Ediții princeps. Patrimoniu universitar – patrimoniu național”, organizată în cadrul Muzeului Academic, le-a oferit curioșilor ocazia de a vedea aproximativ 40 de lucrări ale profesorilor universității ieșene, intelectuali cu recunoaștere națională, care au pus bazele unor noi discipline și au deschis noi direcții de cercetare.
„Prin intermediul expoziției, ne dorim ca studenții să poată cunoaște câteva dintre cursurile care au fost predate de-a lungul anilor la universitatea ieșeană, multe devenind opere de referință ale culturii și științei românești, elevii să descopere cum au fost puse bazele învățămîntului universitar ieșean și cum au evoluat disciplinele din cadrul universității, iar foștii studenți să retrăiască emoția anilor petrecuți pe băncile amfiteatrelor”, a declarat dr. Petronela Raluca Padovei, curatorul expoziției.

„Războiul de acasă. Fragmente de memorie” a fost cea de-a doua expoziție, panotată în Turnul de Apă al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aceasta este compusă din mai multe piese de armament, dar și din echipamente și obiecte personale ale combatanților din cele două războaie mondiale, aparținînd armatelor română, germană, rusă, sovietică și austro-ungară. O parte dintre acestea au fost găsite cu detectorul de metale, celelalte fiind panoplii, reproduceri sau materiale de depozit, toate descoperite în zona Moldovei. Curatorul acestei expoziții este Mihai Tudosă, muzeograf bursier al UAIC.

Printre instituțiile de cultură care s-au alăturat evenimentului a fost și Palatul Culturii, deschis între orele 16.00-24.00. Aici au fost deschise spre a fi vizitare Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”. Pe lîngă expozițiile temporare prezente, s-a desfășurat și ediția a XX-a a Tîrgului Meșterilor Populari, pe esplanada Palatului Culturii.

„Cred că este important să spunem mai întîi că este vorba despre cea de-a 15-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor, o inițiativă a statului francez, a Ministerului Culturii din Franța, la care România a aderat încă din primul an. Dacă la început noi toți cei care lucram în muzee ne-am întrebat la ce ar servi să intre noaptea vizitatorii într-un muzeu, pe parcursul anilor am înțeles că, de fapt, în cadrul nopții muzeelor, vizitatorii trebuie să vadă și altceva decît ce văd ei în mod obișnuit, adică trebuie să vadă ceea ce noi numim activități metamuzeale, concerte, spectacole de teatru, de dans, bineînțeles adaptate la spațiile neconvenționale care există într-un muzeu”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

„Noaptea muzeelor” sau „Noaptea albă a muzeelor” este un eveniment care se desfășoară simultan în mai multe orașe din Europa, doar în această zi vizitatorii avînd acces gratuit.

de Beatrice ANTALUCĂ
de Bianca-Georgiana CHIRIAC