În perioada 8-10 noiembrie 2019 se va desfășura, la Iași, o nouă ediție a Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU). Pe parcursul acestor trei zile, se vor organiza conferințe, se vor acorda premii celor mai activi cititori, vor fi premiate cele mai bune fotografii în cadrul concursului „ Eu şi Biblioteca” și vor avea loc tururi ghidate prin toată biblioteca.

Astfel, pe 8 noiembrie 2019, de la ora 12.00, în Aula BCU, va avea loc conferința „Cititorul contemporan și ceremonia lecturii”, susținută de scriitorul Valeriu Gherghel. Prelegerea va fi urmată de lansarea numărului omagial al Revistei „Biblos”, la 25 de ani de la apariţie.

Sîmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11.30, se va desfășura premierea celor mai activi cititori din acest an, dar și a cîștigătorilor concursului de fotografie „Eu şi Biblioteca”. Fotografiile lor vor fi expuse la intrarea în instituție.

În cea de-a treia zi – Ziua porților deschise – în intervalul 10.00 – 16.00, se vor organiza tururi ghidate în bibliotecă, inclusiv în depozitele de carte. De la ora 18.00, în Aula BCU va avea loc proiecția în premieră a filmului documentar „Jurnaliști în linia întîi” (1916-1918), realizat de Alina Țiței Ioncioaia.

„De pe 8 pînă pe 10 noiembrie 2019, toate persoanele care dețin permis BCU Iași au gratuitate la călătoriile cu mijloace de transport public pe traseele către și dinspre Copou. În cazul unui control, călătorii trebuie să prezinte controlorilor permisul de utilizator BCU”, a declarat Simona Sînzianu, coordonator Departament Comunicare, Marketing și Proiecte la BCU.

Pe lîngă aceste evenimente, vizitatorii vor putea admira și expozițiile „Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene”, organizată de Departamentul de Colecții Speciale, la etajul I al sediului central, și „Literatura de popularizare a științei în România: din perioada interbelică pînă în zilele noastre”, organizată de Departamentul Indexare, în Cupola BCU.

Biblioteca Centrală Universitară cuprinde fonduri de carte care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domneşti, cea mai veche, de pe la 1640, existînd la Mănăstirea Trei Ierarhi. Este continuatoarea Bibliotecii Academiei Mihăilene, de la 1835, schimbîndu-şi, în timp, doar denumirea: Biblioteca Universităţii, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală. În sediul actual funcționează din anul 1934.