Joi, 10 noiembrie, începînd cu ora 18:00, va avea loc a treia ediție a întîlnirilor „Joia la Mironescu”, cu titlul „Creierul însingurat”. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „I. I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași și va avea loc în Amfiteatrul „Radu Ursache”. Andreea Plăcintă, medic specialist ATI, și dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”, vor pune în discuție două cărți: Creierul deprimat , de Anders Hansen, și Dulce-amar, de Susan Cain.

„Ciclul de întîlniri «Joia la Mironescu» sunt un motiv de a pune împreună studenți – din UMF Iași ori din alte universități, medici și alte categorii de intelectuali, publicuri diverse, în general. Propunem de fiecare dată teme provocatoare, de actualitate, care stîrnesc un dialog din care se nasc ulterior întrebări. Studenții și, în general cei nativi digitali, sunt în căutare de experiențe statice pozitive. „Joia la Mironescu» este opusul acestora. Invită la trezire și la căutări. Tema celei de-a treia întâlniri – „Creierul însingurat” – își dorește să stîrnească un dialog, pornind de la două cărți pe care le vom prezenta. Mulți studenți mi-au spus că se simt singuri, izolați social, iar această izolare socială percepută le afectează sănătatea psiho-emoțională și fizică, performanțele cognitive și îi adîncește și mai mult”, a declarat dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”.

Prima ediție a întîlnirilor, intitulată „Respirații. Ipostaze plastice”, a cuprins o prelegere și un atelier susținute de studenta Teodora-Cristina Voinia și dr. Richard Constantinescu. Cea de a doua, cu genericul „Creierul muzical”, a constat într-un recital de chitară și o întîlnire cu experiența muzicală unde au fost citite fragmente din trei volume ce abordează relația omului cu universul sonor și modul în care creierul răspunde la muzică. Și această întîlnire a fost coordonată de directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”, alături de Ana-Maria Filip și Luciana Cojocaru, ambele studente la UMF.

Richard Constantinescu este autor, titular al disciplinei Istoria medicinei la UMF, custode al Muzeului UMF și redactor la săptămînalul „Viața medicală”.

Anders Hansen este psihiatru format la Karolinska Institutet din Stockholm, absolvent al Stockholm School of Economics și autor a numeroase texte medicale. În volumul Creierul deprimat. De ce ne simțim atât de rău când o ducem atât de bine? descrie cum funcționează diferitele stări umane, oferind în același timp sfaturi despre cum ne putem simți bine în societatea digitalizată de astăzi.

Susan Cain, scriitoare și lector american, este cunoscută după cartea Quiet: Puterea introvertiţilor într-o lume asurzitoare (Publica, 2018), bestseller New York Times. În volumul Dulce-amar  prezintă o serie de cercetări științifice, expuneri narative și memorii în scopul explorării motivelor pentru care trăim experiențele întristării și susține că soluția acestor probleme constă în adoptarea dulce-amarului în centrul vieții, care va aduce cu el creativitata și legătura cu ceilalți. 

Sursă foto: www.facebook.com