Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat, vineri 26 octombrie 2018, Centrul de Învățare al UAIC – „Performanță Pas Cu Pas” în cadrul unei ceremonii la care au participat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Stiinţe ale Educaţiei și Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al județului Iași.

Obiectivul principal al Centrului este acela de crea condiții cît mai bune pentru studiu, cu precădere pentru studenții de anul I, cu risc potențial de abandon. „Sîntem acum la finalul primei etape a proiectului, și anume, organizarea unui spațiu corespunzător. Există o dorință intrinsecă a universității noastre, aceea de a contribui la reducerea abandonului școlar și creșterea ratei de promovabilitate”, a precizat lect. Univ. Dr. Bogdan Constantin Neculau, coordonatorul Centrului.

Înființarea Centrului de Învățare, cu sediul în Casa „Miclescu” din spatele corpului B al UAIC, a fost finanțată prin proiectul ROSE, cu fonduri de la Banca Mondială. Centrul este dotat cu aparatură modernă (laptopuri, videoproiectoare), bibliotecă, mobilier nou, acces la internet, pentru derularea activităților propuse: prelegeri, dezbateri (pe diferite teme precum comunicare, strategii de învățare eficientă, planificarea și organizarea muncii, lucrul în echipă și altele), cursuri de literație, sesiuni de instruire și dezvoltare personală. În cadrul Centrului, studenții vor avea parte de sprijinul personalului academic universitar, alături de psihologi, consilieri educaționali, dar și de studenți voluntari.

Importantă în realizarea proiectului a fost și implicarea autorităților locale. „Educația nu se poate manifesta, nu își poate atinge plenitudinea ei, dacă nu există o bună colaborare între universitate și autoritatea locală, ori aici la Iași vorbim despre un exemplu din acest punct de vedere”, a adăugat Bogdan Constantin Neculau.

„Acest proiect este un răspuns la realitățile vremii. Consider că educația este principala platformă prin care ne putem manifesta dacă dorim binele acestei societăți. Orice pas pe care îl putem face împreună pentru a putea crește calitatea educației în România reprezintă un deziderat în care eu, personal cred. Am fost impresionat de ceea ce am văzut în alte capitale ale Europei, în ceea ce reprezintă preocuparea pentru educație, iar din fericire noi sîntem pe acest drum”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Proiectul pentru creeare a Centrului de Învățare se întinde pe o durată de trei ani, cu încă cinci ani sustenabilitate și are o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro. Înființarea acestuia este încă un rezultat al aplicării proiectului ROSE în cadrul UAIC, proiect al Ministerului Educației finanțat cu fonduri de la Banca Mondială, ce are o durată de șapte ani și are ca principale obiective reducerea abandonului la nivelul învățămîntului universitar și creșterea ratei de promovabilitate a examenului de bacalaureat. În precedentul an universitar, tot prin proiectul ROSE, la UAIC s-au organizat activități de informare și cursuri facultative la Facultatea de Matematică, cursuri remediabile și cursuri practice, centrate pe re­du­cerea analfabetismului funcțional și pe dezvoltarea gîndirii critice la Facultatea de Litere, deplasări tematice la stațiu­ni de cercetare la Facultatea de Geografie, iar după terminarea anului universitar s-a organizat cea de-a doua ediție a Școlii de Vară în luna iulie a acestui an.