(GENERAL, 19.00) ARACIS – CALITATE – OFERTE PIATA MUNCII / ARACIS studiaza compatibilitatea dintre oferta educationala si cerintele pe piata muncii in patru domenii de studiu la 14 universitati din Romania.
(CUZANET, Iasi, 23 ianuarie) – Proiectul „Adaptarea educatiei universitare la cerintele pietei muncii” presupune formarea unui model de adaptare a ofertei universitare de formare la cerintele pietei muncii. Acesta include 14 universitati, printre care si Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” (UTI), ambele din Iasi. Sunt vizate specializarile de Drept, Inginerie Mecanica, Stiintele Comunicarii si Tehnologia Informatiei. Initiatorul proiectului este Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS), asistata tehnic de asociatia formata din Mott MacDonald Ltd., SC Educatia 2000+ Consulting SRL si Fundatia Centrul Educatia 2000+.

„Ne intereseaza cum se plaseaza absolventii domeniilor respective pe piata muncii.  Datele statistice le-am luat din Raportul de evaluare al Comisiei Europene pentru 2007, care spune ca in interiorul grupei de virsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, Romania a raportat un deficit de angajabilitate de 21,4 %. Domeniile au fost convenite in caietul de sarcini acum 4 ani. Finantatorul a stabilit aceste domenii”, a declarat Mihai Korka, manager de proiect.
„Vrem sa propunem un model de sensibilizare a universitatilor referitor la piata muncii. Am ales cinci facultati din tara pentru fiecare din cele patru domenii si am urmarit sa fie specializari acreditate”, a adaugat acesta. Proiectul ARACIS presupune initial evaluarea calitatii in cele patru domenii de studii, cunoasterea cerintelor pietei muncii care angajeaza absolventi din aceste domenii si se desfasoara in doua directii: va presupune o evaluare a programelor de studii (bazata pe continut, calitate si rezultate) si se vor desfasura anchete de opinie printre studenti, angajatori, asociatii profesionale si firme de recrutare. Rezultatele se vor concretiza in doua directii: standarde de calitate a continutului programelor de studii, care sa arate eficacitatea pregatirii universitare in raport cu cerintele de pe piata muncii si programe-cadru de formare in cele patru domenii de studii, urmarindu-se implementarea asistata a acestor noi instrumente. „De aici vor rezulta recomandari de ajustare a planurilor de invatamint acolo unde este cazul. Fiind vorba de mediul universitar, nu putem obliga pe nimeni sa isi schimbe planul de invatamint. Insa datoria noastra este sa publicam aceste standarde de continut, recomandarile de ajustare si reactia centrelor universitare”, a declarat Mihai Korka, manager de proiect.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, studiul va fi efectuat la Facultatea de Drept si Faculatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice (Departamentul Stiinte ale Comunicarii). „Curricula de la specializarea stiinte ale comunicarii este una deosebita, extraordinar de buna, cred ca ar fi un model pentru expertii de la ARACIS. Noi nu facem comenzi de piata, noi pregatim specialisti, desfasuram o activitate didactica si de cercetare, exista alte organizatii in tara care pot face studii de piata. Nu stim nimic despre pozitia post-universitara a studentilor nostri, dar specializarea stiinte ale comunicarii este organizata foarte bine, asa ca nu ne facem griji referitor la aceasta evaluare”, a declarat prof. univ. dr. ing Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Politice.
La Universtitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, domeniul Inginerie Mecanica se regaseste la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM) si Facultatea de Mecanica. „In acest program, la specializarea Echipamente pentru procese industriale din domeniul Inginerie Mecanica se vor aborda o serie de probleme care au aparut pe piata muncii si trebuie corelate cu piata educationala in domeniu. Probabil ca vor racorda mai bine planurile de invatamint, anumite discipline care trebuie mai bine tratate, laboratoare specializate in care studentii trebuie sa se apropie de practica industriala, o practica de laborator”, a explicat conf. univ. dr. ing. Iulian Ionita, decan al SIM.
Desi in 2008 raportul dintre numarul locurilor de munca in domeniu si numarul de absolventi la SIM a fost mai mic decit in 2007, in ultimii patru ani oferta pentru studentii acestei facultati a crescut. „Oferta pietei de munca este fluctuanta, dar in ultimii trei, patru ani trendul este unul ascendent. Nicidecum nu poate fi vorba de renuntarea la aceste specializari, pentru ca sint foarte importante. Nu exista firma cu profil tehnic care sa nu aiba nevoie de un inginer mecanic si de un inginer care sa cunoasca cu ce materiale se lucreaza, deci cu profil de ingineria materialelor”, a argumentat decanul.
Cu privire la acest proiect, Vasile Isan, rectorul UAIC, detaliaza: „Proiectul doreste sa studieze modul in care oferta universitara romaneasca este folositoare afecerilor, organizatiilor publice si guvernamentale. Deci, nicidecum, numarul studentilor nu va fluctua. Se vor lua decizii politice, la nivelul guvernului, daca studiile realizate in cadrul proiectului vor fi considerate concludente”, a subliniat rectorul UAIC. Operatia aceasta va dura doi ani cel putin, dupa spusele rectorului Isan: „Va dura de regula trei ani. Pe de alta parte, pe parcurs, vom observa ce se intimpla. Deocamdata nu a venit nimeni la noi la universitate sa spuna ca diploma pe care am emis-o nu e buna, sau ca ceea ce a invatat nu e bun. Discutii sint intre studenti. Universitatea nu te face om de afaceri, nu te face de-odata cercetator; iti da un mod de a gindi, apoi vezi singur ce este de facut. In general studentii sint multumiti. In general!” „, a mai adaugat rectorul UAIC.
„Vor participa persoane de la universitatea noastra impreuna cu un personal specializat de la ARACIS (la proiectul de evaluare de patru luni). Vor evalua planul de invatamint si vor formula un chestionar destinat angajatorilor”, a adaugat Vasile Isan. 
Cu privire la politica UAIC, rectorul universitatii adauga: „Noi ne bazam pe principiul: Intra cine vrea, ramine cine poate. Problema este a unei reforme incomplete. E o problema a politicii de gen: Stop & Go. Incep ceva si nu mai termin, si iar incep ceva si nu mai termin. Aceasta politica este mai periculoasa pentru sanatatea psihica si mentala si pentru performantele generale, stiintifice si economice a unei natii, decat imobilismul si incremenirea unui proiect. E bine sa avem educatie universitara de elita, dar toata lumea occidentala vorbeste despre accesul liber, despre oportunitati egale, despre democratizarea legii universitare, ca toti sa aiba acces in universitati sa isi realizeze aspiratiile. Oricum nu o sa intre toti la Harvard. Politica noastra este una a unei universitare deschisa la baza si inchisa la varf. Acesta este cel mai bun sistem de invatamant universitar din lume si probabil ca astfel nu poate fi impus printr-o politica”.
O intilnire cu expertii ARACIS din zona va avea loc la sfirsitul lunii februarie-inceputul lunii martie. 
Proiectul ARACIS va mobiliza aproximativ 50 de cadre didactice universitare si 15 cercetatori specializati in anchete sociologice. Incepand cu anul universitar 2009-2010, in facultati ar urma sa fie implementate noile programe scolare reviziute. Costul total al proiectului finantat de UE in cadrul schemei de finantare PHARE 2006 este de 450.000 de euro. / Andreea Axinte, Ioan Stoleru, Lina Vdovii