Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a finalizat proiectul „Studii doctorale pentru performante europene in cercetare si inovare (CUANTUMDOC)” depasind unii indicatori de perfomanta. Cei 103 doctoranzi inscrisi in proiect, care au beneficiat de un suport financiar de 2200 lei/ luna au publicat si au prezentat de trei ori mai multe articole stiintifice decat fusesera prevazute initial. Un singur indicator nu a putut fi indeplinit datorita lipsei fondurilor pentru investitii si anume, acela de a moderniza minimum un laborator al Scolii Doctorale. Participantii la proiect au luat parte la aproximativ 1500 de manifestari stiintifice nationale si internationale. Dintre cei inscrisi la proiect, 95 si-au sustinut lucrarile de doctorat in sesiune publica. In cadrul proiectului, TUIASI a reusit sa stabileasca parteneriate cu tari precum Italia, Germania, Franta, Austria, Marea Britanie, Spania. Rezultatele acestea au fost prezentate cu prilejul conferintei de inchidere a proiectului, care a avut loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 11.00, in Sala de Conferinte din Corpul T al TUIASI.

Managerul proiectului, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, decan al Facultatii de Constructii si Instalatii a TUIASI a explicat, cu acest prilej, ca „toti indicatorii care trebuiau impliniti in acest proiect au fost chiar depasiti, unii cu 100%, unii cu 200%. Un singur indicator, cel legat de partea de investitii, este cel care nu a existat datorita lipsei de fonduri. Suma initiala pe care trebuia sa o primeasca proiectul includea si suma alocata investitiilor. Dar avand in vedere ca in momentul respectiv erau multe proiecte in derulare, s-a diminuat foarte mult aceasta suma, astfel incat nu s-a putut face aceasta investitie. In primul an, doar o cerere a fost onorata, iar restul banilor au fost primiti de la TUIASI. Abia in ultimul an s-au facut toate reglementarile. Mai exista inca o suma care va fi primita in urma ultimei cereri ce urmeaza sa fie depusa pentru a fi restituiti banii primiti de la Universitatea TUIASI”. Desi mai exista diferite sume de achitat de pe urma acestui proiect, platile catre doctoranzi si cei care au primit salarii in cadrul proiectului sunt la zi.

In cadrul conferintei, managerul proiectului, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu s-a aratat nemultumit si de faptul ca nu s-a reusit dotarea mai multor laboratoare din cadrul Scolii Doctorale: „In cadrul proiectului ne-am propus ca 11 laboratoare sa fie dotate cu aparatura si, efectiv, acest indicator este zero, pentru ca nu au existat investitii. Alte universitati au imprumutat bani, dar cu dobanda, ceea ce universitatea noastra nu putea face pentru ca erau multe proiecte in derulare si numai din venituri proprii nu s-au putut completa banii astfel incat sa se ajunga la derularea cat de cat in conditii aproape perfecte ale proiectului”.  Prof. univ. dr. ing. Nicolae Taranu de la Facultatea de Constructii a evidentiat faptul ca, pentru a face acest proiect viabil „conducerea universitatii  a renuntat la alte obiective”.

98 din 103

Pe langa ajutorul financiar, doctoranzii au beneficiat in cadrul proiectului doctoral de stagii de cercetare in strainatate, cu o durata medie de trei luni, finantate cu o bursa in valoare de 4200 de lei/luna. 98 din totalul celor 103 de doctoranzi inscrisi au finalizat aceste studii, trei s-au retras pe parcursul proiectului iar ceilalti trei isi vor sustine tezele de doctorat in perioada urmatoare, intrucat au primit o prelungire medicala.

Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la TUIASI a evidentiat importanta activitatii de cercetare: „O universitate nu poate sa reziste fara un grup de cercetatori. Aceste proiecte au adus un castig major universitatii si au reprezentat o coagulare a eforturilor la nivelul scolilor doctorale”. In urma proiectului „Studii doctorale pentru performante europene in cercetare si inovare (CUANTUMDOC)” s-au incheiat parteneriate cu 25 de universitati. Toti cei inscrisi in proiect si care au sustinut tezele de doctorat si diferite lucrari stiintifice vor fi monitorizati pe o perioada de cinci ani in care toate documentele depuse vor fi revizuite.

Proiectul a fost implementat de TUIASI in colaborare cu Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca, incepand cu 1 decembrie 2010. Acesta a beneficiat de o finantare nerambursabila in valoare de peste 15 milioane de lei de la Fondul Social European si Guvernul Romaniei si o contributie din partea TUIASI de 313.600 de lei. Acest proiect a fost derulat in cadrul programului operational sectorial „Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013”, cofinantat din Fondul Social European. Din echipa de management a proiectului au facut parte prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina Isopescu, prof. univ. dr. ing. Ioan Giurma, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu, ec. Gabriela Popescu si jurist Mirela Troia.

Printre obiectivele principale ale proiectului s-au numarat urmatoarele: aplicarea de strategii manageriale, de cercetare si didactice, imbunatatirea formarii initiale a viitorilor cercetatori, dezvoltarea unor abilitati de documentare prinvind mamangmentul cercetarii s.a.

Crina Virga

Loredana Schipor

Marina Savca