Miercuri, 28 noiembrie, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc ceremonia de acordare a „Premiilor Naționale Negruzzi” ediția a III-a, organizată de descendenții familiei Negruzzi, Editura Junimea, Revista „Scriptor” Iași, Societatea „Junimea ’90” și Crama Hermeziu – comuna Trifești, județul Iași.
Amfitrionii manifestării au fost Dana Konya-Petrișor și Matei Fotiade (reprezentanții familiei Negruzzi), Ing. Vasile Lungu și scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, iar invitații manifesării au fost poeta Ana Blandiana, prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, acad. Nicolae Dabija, Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii „Luceafărul” din Iași, și primarul Iașului, Mihai Chirica.

Moderatorii, Petronela Cotea Mihai, producător la Radio Iași și Vasile Arhire, redactor-șef TVR Iași, au început evenimentul cu cîteva versuri eminesciene din poezia „Epigonii”, „în dorința de a readuce în memorie imaginea unei familii reprezentative de intelectuali ieșeni, oameni de cultură, politicieni ale căror drumuri au pornit din satul Hermeziu, comuna Trifești, județul Iași”, amintindu-i pe membrii familiei Negruzzi.

Prof. univ. dr. Elvira Sorohan, profesor consultant la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a vorbit apoi despre memorialul afectiv și obiectiv al lui Iacob Negruzzi, despre volumul Amintiri din Junimea, făcînd referire la fundația Negruzzi, „întemeiată pe o dinastie culturală care începe cu Costache Negruzzi, primul nostru scriitor clasic”. De asemenea, Elvira Sorohan a amintit de nuvela istorică a lui C. Negruzzi, „Alexandru Lăpușneanul”, menționînd că „literatura, dacă nu învinge istoria, măcar o concurează, pentru că imaginea lui Lăpușneanu o avem din nuvelă, nu din istorie”.

Ana Blandiana și-a exprimat bucuria de a fi prezentă la Iași. „Sunt mîndră să fiu autor al Editurii Junimea și, în general, mi se pare extraordinar că la Iași se continuă marele moment fondator al Junimii. Prelecțiunile Junimii au continuat în cele mai complicate timpuri și au reprezentat ceva, cel puțin în biografia mea”, a apreciat invitata.

A urmat apoi un moment muzical susținut de violonistul Bogdan Onofrei, acompaniat la pian de Dragoș Andrei Cantea, ambii doctoranzi ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Aceștia au interpretat „Balada” de Ciprian Porumbescu.
În discursul său, gazda evenimentului, conf. univ. dr. Ioan Milică, a vorbit despre demnitatea înaintașilor, despre răbdarea și statornicia de care au dat dovadă în construcția monumentelor precum Biblioteca Centrală Universitară, considerîndu-l pe Costache Negruzzi, din acest punct de vedere, drept un „nume luminos”.

Laureații premiilor „Negruzzi”

Primul premiu a fost înmînat de către Mihai Chirica și Matei Fotiade invitatei Ana Blandiana. În continuare, criticul literar Ioan Holban a susținut un scurt discurs despre cultura basarabeană, în cadrul căruia a povestit despre sfârșitul anilor ’80.
Cel de-al doilea premiu a fost obținut de către acad. Nicolae Dabija. Istoricul literar și-a arătat admirația față de Costache Negruzzi, numindu-l „unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii”.

Momentul special al manifestării a fost proiecția filmului „In memoriam prof. univ. dr. Mandache Leocov”, realizat de TVR Iași. Prin urmare, „Premiul Negruzzi 2018 post-mortem” a fost dedicat prof. univ. dr. Mandache Leocov și primit de ginerele său, Corneliu Hăvîrneanu. Acesta a anunțat că premiul va fi înmînat unei eleve eminente din satul natal al profesorului Mandache Leocov.

Apoi, descendenții familei Negruzzi au ținut, pe rînd, cîte un discurs. „Ana (n.r. Blandiana) reprezintă o anumită perioadă în viața noastră. Anul acela în care a debutat a fost ca o rupere de zăgazuri, s-a schimbat ceva în anul ’64, cînd s-a trecut brusc de la acel sistem îngrozitor și apăsător de pușcării, de teroare, la o rază de lumină”, și-a a spus Dana Konya-Petrișor. Cît despre prof. Mandache Leocov, descendenta familiei Negruzzi a amintit că o leagă de memoria marelui botanist două lucruri – „parcul de la Hermeziu, pe care l-a refăcut în jurul conacului, și faptul că era singurul care mai amintea de celălalt bunic al meu, Samuel Konya”.

În cadrul acestei ediții a Premiilor Naționale Negruzzi s-au acordat premii pentru secțiunile Știință, Literatură și Istorie. De asemenea, au fost lansate volumele Amintiri din Junimea, de Iacob Negruzzi, din Colecţia „Memoria Clepsidrei”, prezentată de Elvira Sorohan, Biserica fantomă, Colecţia „Ficţiune şi Infanterie” şi Proiecte de trecut, Colecţia Epica – în prezentarea Anei Blandiana, toate publicate la Editura Junimea.

În cadrul primei ediții a Premiilor Naționale Negruzzi au fost acordate distincții pentru două secțiuni, respectiv Medicină și Științe Agricole. Laureatul „Premiului Național Negruzzi”, ediția I, la secțiunea Științe Agricole a fost prof. univ. dr. Doctor Honoris Causa Constantin Vasilică, iar la secțiunea Medicină, neurochirurgul Constantin Tuleașcă. Laureații celei de-a II-a ediții au fost prof. univ. dr. Ion Pop, poet și traducător, membru corespondent al Academiei Române (Cluj) pentru Literatură, prof. univ. dr. Alexandru Zub pentru Istorie și medicul chirurg Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași, pentru Știință.

De Alexandra MÎNIOSU și Andra DIMOFTE

Credit foto: Alexandra MÎNIOSU