Joi, 1 noiembrie 2018, în Sala Pașilor Pierduți din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc vernisajul expoziției „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”, organizată de Asociația Comunicare Socială. Expoziția este alcătuită din 12 panouri denumite reprezentativ și ordonate cronologic, panouri ce informează cu privire la ziarele vremii și evenimentele istorice petrecute în acea perioadă.

La discursul adresat studenților și profesorilor aflați în sală au luat parte și Daniel Şandru, şef al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei municipiului Iași, Liviu Brătescu, istoric, cercetător și curator al expoziției, Mihaela Jura, inspector școlar general adjunct, și prof. univ. dr. ing Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Ion Ștefanovici a început prezentarea cu cîteva detalii privind jurnaliștii și presa din arhiva de la 1918, sub forma unor documente care nu au fost digitalizate acum 50 de ani, dar care, cu ajutorul graficienilor, au fost tipărite pentru a fi citite în zilele noastre.

„Iașul a fost șansa României de a exista”, și-a început discursul prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. „Trecutul a fost glorios, se cuvine ca viitorul să vină la fel. România întreagă nu ar fi existat astăzi dacă Iașiul nu ar fi existat atunci”, a continuat acesta, îndemnîndu-i apoi pe cei prezenți să studieze cele 12 panouri publicate.

„Acest proiect al expoziției întregește programul Centenarului Marii Uniri. Iașul este singurul care deține un departament dedicat centenarului și tot acesta este cel care a încheiat un parteneriat cu Academia Română. Revenind la expoziție, aceste panouri prelevă ce este presa astăzi, adică o ferestră spre lume”, a adăugat Daniel Șandru.

Liviu Brătescu a menționat încă de la începutul discursului său faptul că România nu are 100 de ani, ci a implinit 100 de ani de la Marea Unire, greșeală pe care o aude frecvent în rîndul celor care țin un discurs în anul centenarului.

„Presa reușește să transmită, în primul rînd, o stare de spirit. Avem o presă care transmite mesaje oficiale, o presă care reușește să păstreze spiritul întregii țări, care transmite stări și emoții și asta se vede încă din 1914-1918”, a adăugat acesta, într-o paralelă realizată între presa de atunci și cea de acum.

După discursul fiecărui invitat, studenții și profesorii au fost rugați să ceară informații suplimentare pentru fiecare panou.

Expoziția a fost vizitată în perioada 5 – 12 octombrie la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pe 12 octombrie la Palatul Culturii, în perioada 22 octombrie – 26 noiembrie poate fi văzută în continuare în Sala Pașilor Pierduți. De pe 26 noiembrie pînă pe 6 decembrie, expoziția va fi amplasată în Palas, apoi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în perioada 6-14 decembrie. De pe 15 decembrie, doritorii vor putea merge la Primăria Iași, unde va rămâne până la finalul anului. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu TUIASI, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași, PALAS Iași.