Ceremonia de decernare a Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași”, ediția a XVI-a, s-a desfășurat vineri, 10 mai 2019, în sala de conferințe a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV), în prezența a 70 de elevi, studenți și profesori ieșeni.

Premiul a fost oferit scriitorului Radu Vancu pentru volumul Transparenţa, apărut în 2018 la Editura Humanitas. Juriul a fost format din prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, Toni Hrițac, redactor-șef Ziarul de Iași, Alexandru Lăzescu, președinte Ziarul de Iași, Alexandru Călinescu, președintele juriului Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași”, și criticii literari prof. univ. dr. Codrin Liviu-Cuțitaru, prof. univ. dr. Bogdan Crețu, prof. univ. dr. Antonio Patraș și lect. univ. dr. Doris Mironescu.

Manifestarea a debutat cu citatul rostit de redactorul-șef al Ziarului de Iași, Toni Hrițac: „Într-o mare de impostură pandemică, premiul «Ziarul de Iași» este una dintre puținele instituții ale valorii reale”. Despre premiant a spus că „este o persoană care iși susține convingerile foarte hotărît”.

Criticul Alexandru Călinescu a prezentat cîștigătorul și opera sa, menționînd că laureatul este un scriitor cu multiple fațete, care știe să se miște cu egală dezinvoltură și pricepere în mai multe teritorii literare. „Îl vedem pe autor desfășurîndu-se în multitudinea ipostazelor sale și varietatea talentelor care îi sînt proprii”, a adăugat criticul. Acesta a continuat, spunînd că Transparența „este un roman de dragoste, cu un personaj feminin memorabil, un roman citadin, fiind vorba de orașul Sibiu, unde se vorbește despre literatură. De altfel autorul recurge la artificii spectaculoase, dar oportune și apare în dublă ipostază, iar cea de-a doua ipostază este tratată cu detașare și umor”.

Premiul a fost acordat de către rectorul USAMV, împreună cu un cec în valoare de 6.000 de lei. „Este un premiu simbolic vizavi de valoarea operei, dar îi răsplătește munca autorului și creația acestuia”, a accentuat prof. univ. dr. Vasile Vîntu. În continuare, acesta a subliniat faptul că „am remarcat și în edițiile anterioare că există creație literară, iar aceasta trebuie sa fie prețuită. Apreciem ceea ce se creează și aportul pe care îl aduc scriitorii la patrimoniul cultural al poporului român”.

Scriitorul a mai primit o diplomă din partea Fundaţiei „Antibiotice – Știință și Suflet”, înmînată de președintele fundației, Ioana Tode. „După 16 ani de parteneriat sîntem alături cu credința că cititorii de cărți, cred eu, trăiesc o mie de vieți într-o viață, pe cînd cei care nu citesc trăiesc doar o singură viață”, a afirmat președintele fundației.

Autorul Radu Vancu a precizat că, din punctul său de vedere, orașul unde are loc această ceremonie este „orașul poetic prin excelență”. Scriitorul și-a exprimat regretul pentru faptul că nu este ieșean, deoarece în romanul său de dragoste a încercat să facă mitografia unui oraș poetic, spunînd că „eu consider că Iașul este mai poetic decît Sibiul, deoarece mi-ar fi oferit mai multe date pentru a construi acest studiu”.

„Atunci cînd un ziar susține un premiu de o asemenea importanță simbolică și o face timp de 16 ani de zile, consider că este un lucru care dă speranță că România se poate vindeca și că poate exista o Românie educată”, a completat acesta. „Premiul Național pentru Proză «Ziarul de Iași» a devenit cea mai serioasă instituție care premiază proza în România. O dovedește vizibilitatea pe care a căpătat-o și interesul pe care îl suscită și felul în care sînt elogiați premianții, arătînd ce prestigiu a construit în timp acest premiu”, a adăugat Radu Vancu.

Autorul a povestit modul în care și-a schimbat atenția către proză, menționînd că la bază a fost poet și a scris șapte cărți de poezii de-a lungul carierei sale. „Am încercat să nu semene stilistic o carte cu cealaltă. Stilul nu este doar o decorațiune, stilul este forma unei existențe literare, va fi forma creierului tău”, a subliniat invitatul.

„M-a interesat să fac un roman în care frazele să capteze pe cît posibil ceva din frumusețea și din intensitatea poeziei, iar în interiorul fiecărei fraze să existe o picătură din acea lumină pe care se străduiește poezia să o capteze”, a mai adăugat în încheiere scriitorul.

Radu Vancu s-a născut pe data de 13 iulie 1978, în Sibiu, și a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher) și a publicat mai multe antologii literare pe diferite teme. Și-a concentrat atenția asupra unor ediții din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina.

Cîştigătorul de anul trecut al Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași” a fost Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea Mandarina, apărută la Editura Curtea Veche.