Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Academia Română, Filiala Iaşi – Departamentul de Etnologie şi Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează vineri, 24 martie, o seară etnologică cu prilejul lansării volumului Portul popular din Moldova, semnat de Ion H. Ciubotaru și Silvia Ciubotaru. Evenimentul va avea loc începînd cu orele 16.00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii.

Deschiderea momentului festiv va marca includerea profesorului Ion H. Ciubotaru în rîndul membrilor de onoare ai Academiei Române. Despre conferirea acestui titlu şi despre activitatea dedicată lumii satului, ce a stat la baza cercetării cuprinse în volum, vor vorbi dr. Ioana Repciuc, cercetător la Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Română „Al. Philippide”, Academia Română – Filiala Iaşi, şi prof. univ. dr. Bogdan Creţu, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Volumul semnat de Ion H. Ciubotaru şi Silvia Ciubotaru reprezintă cea mai amplă cercetare de ansamblu asupra vestimentaţiei tradiţionale din Moldova și a apărut recent la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Lucrarea va fi prezentată de dr. Ioana Repciuc și de prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.

„ Volumul acesta răspunde unor necesități culturale și în același timp ține și de identitatea noastră națională. Cercetarea de față reprezintă cu siguranță un simbol și un model pentru aceia care ar putea să vină din urmă și să vadă că un popor există doar dacă știe să își conserve identitatea”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.

Ion H. Ciubotaru este etnolog și istoric literar român, născut în județul Botoșani, iar din 2022 este membru de onoare al Academiei Române.

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost înființată în 1990 pentru a canaliza potențialul științific al universitarilor ieșeni.

Sursă foto: www.zigzagprinromania.com