Catedra de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi si Catedra de Informatica si Comunicare din cadrul Universitatii Paul Sabatier III Toulouse au organizat, in zilele de 17 si 18 mai a.c., o serie de patru conferinte despre media, in limba franceza.

Despre statutul jurnalistului, in era Internetului

In prima zi a manifestarii, Franck Bousquet, specialistul in conferinte de la Universitatea Paul Sabatier III Toulouse, a sustinut o conferinta intitulata “Presa scrisa in epoca Internetului: munca jurnalistilor”, incepand cu ora 10, in sala B251 din Corpul B al Universitatii “Cuza”. Discursul sau s-a axat pe relatia dintre jurnalist si lumea exterioara, fie ea economica, politica sau publicitara si statutul jurnalistului de presa scrisa in era in care talentul se masoara in pixeli. Franck Bousquet le-a vorbit studentilor despre drepturile jurnalistului si importanta cunoasterii lor pentru aceasta profesie.

In acest sens, a adus in discutie clauza de constiinta care ii permite ziaristului sa se opuna deciziei redactiei la care lucreaza daca aceasta contravine credintelor sau convingerilor sale. De asemenea, Franck Bousquet a facut o comparatie intre jurnalistii care au legitimatie de presa si bloggeri, care nu trebuie sa tina cont de nici un cod deontologic si “fara a fi specialisti, trateaza anumite subiecte si starnesc revolte prin discursurile lor, de multe ori, profund negative, manati de dorinta de a fi primii care abordeaza acel subiect”. Bousquet a afirmat ca in contextul actual al presei franceze sunt 37.000 de jurnalisti acreditati si nu este usor sa iti pierzi acreditarea, dar a adus un exemplu din media franceza cand un montaj al unui intreviu cu Fidel Castro a dus la excluderea din randul jurnalistilor “cu acte in regula”. Legitimatia de presa este ca un permis “care iti ofera dreptul de a intra la orice eveniment, sa vorbesti cu anumiti oameni la care nu oricine are acces”.

In a doua zi a conferintei, Franck Bousquet a tratat trecerea presei de la suportul de hartie la Internet si importanta feed-back-ului imediat pe care autorul unui articol il primeste de la cititori. Franck Bousquet a amintit si de avantajele publicitatii din presa traditionala, pentru ca in mediul electronic cititorul poate sa inchida oricand fereastra cu reclame.

Dupa ce studentii din public i-au descris situatia din media romaneasca, in care mogulii dau directiile, amfitrionul conferintei a sintetizat “Cei care concentreaza presa in mainile lor decupeaza o alta lume, diferita de cea in care traim cu totii”.

In cadrul evenimentului, Valerie Bonnet a vorbit despre Sport si media in conferintele “Mediatizarea tenisului” si “Directiva televiziune fara frontiere”.

Ramona Balaban