Ieri, 27 noiembrie, de la ora 14.00, a avut loc dezbaterea „Oportunitati de cariera in cadrul institutiilor UE”. Evenimentul a avut loc in Amfiteatrul „Paul Demetrescu” al UAIC si a adunat peste 200 de studenti interesati de o cariera la Bruxelles sau Luxemburg. La eveniment au participat Paul Matei si Ioana Pruteanu, reprezentanti ai Centrului de Informare Europe Direct Iasi si Teodora Bogza, ambasador EU Careers, care a vorbit studentilor despre procesul de selectie, avantajele si cerintele unui post din cadrul instutiilor europene.

Pentru a urmari oportunitatile si locurile vacante oferite de Institutiile Europene, candidatii trebuie sa apeleze la site-ul www.europa.eu. „Acest site este creat de Oficiul European de Selectie a Angajatilor (EPSO – the European Personnel Selection Office) pentru toate institutiile si agentiile europene. Majoritatea tarilor europene detine pe teritoriul lor oficii ale institutiilor europene, respectiv in fiecare an exista peste 1400 de locuri vacante doar pentru stagiari”, a explicat Teodora Bogza.

Daca doreste sa obtina o pozitie permanenta in cadrul unei institutii, candidatul trebuie sa parcurga un proces de selectie ce dureaza peste noua luni. „Cei care aplica trebuie sa fie cetateni UE, sa fie absolventi ai unei facultati si sa cunoasca cel putin una dintre 3 limbi de lucru: engleza, franceza sau germana. Cunoasterea a inca una dintre cele 24 de limbi oficiale UE (pe langa nativa, romana) este la fel obligatorie”, a mentionat ambasadorul EU Careers. Reprezentanta Centrului de Informare Europe Direct, Ioana Pruteanu a tinut sa sublinieze importanta acestei conditi. „Doar cunoscand aprofundat limba, veti fi in stare sa lucrati cu documentatia. Nivelul necesar de cunoastere e C1”, a precizat Ioana Pruteanu. Conform specialistilor, candidatorul trebuie sa fie motivat, cu abilitati avansate de comunicare, gandire analitica si flexibilitate.

Invitatii au povestit celor prezenti avantajele unei cariere intr-o insitutie europeana. „Munca este interesanta si motivanta, iar salariul unui functionar este de aproximativ 4300 de euro. Veti putea beneficia de traininguri de limbi straine, asigurare medicala pentru voi si copiii vostri, veti locui intr-un mediu international si veti face o schimbare ce va afecta toti cetatenii UE”, a declarat Teodora Bogza.

Dezbaterea a avut loc in cadrul evenimentului sub genericul „Europe – work in progress” ce se va desfasura in perioada 27-29 noiembrie. Azi, 28 noiembrie, intre orele 10.00-12.00, a avut loc Conferinta „Rolul UE in lume” tot in amfiteatrul Paul Demetrescu, urmat de dezbaterea „UE – factor de influenta globala”. Pe 29 noiembrie, vineri, de la ora 16.00, se va mai desfasura o dezbatere pe tema „Investiile si bugetul UE” in sala I.1 a Corpului I, UAIC.

Evenimentul este organizat la initiativa Centrului de Informare Direct Europe Iasi si a Asociatiei Europene a Studentilor la Drept – ELSA, in parteneriat cu Centrul de Studii Europene de la UAIC si cu Centrul de Documentare Europeana Jean Monnet Iasi.

Victoria Colesnic

Madalina Gheta

Alexandra Obreja