(GENERAL, 19.00) UMF – TESTE GRILA – REZULTATE / Nici o nota de zece si nici o contestatie la testele-grila de la Medicina.
(CUZANET, Iasi, 18 februarie) – Nota maxima obtinuta la examenul tip test-grila de la disciplina de Anatomie a fost 9,20 si a apartinut unei studente din anul al II-lea de la Facultatea de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF). Acest tip de examen a fost sustinut de peste 600 de medicinisti din anii I si II, dintre care peste jumatate au obtinut nota de trecere. „Am fost foarte atenti si am respectat procentele de dificultate pe care le-am anuntat, adica 40% intrebari usoare, 30% de nivel mediu si 30% intrebari grele. Nu am avut niciun incident, nimeni nu a fost dat afara, nimeni n-a copiat. De asemenea, niciuna dintre note nu a fost contestata. Toate subiectele au fost in maxima securitate, astfel ca nimeni nu a avut acces la ele”, a declarat conf. univ. dr. Dumitru Paduraru, cel care a organizat si a supravegheat intregul proces.

Pe viitor, teste grila la toate disciplinele
Pentru acest examen s-au pregatit, in functie de facultate si de orele de curs, noua plicuri cu pina la 75 de subiecte. In fiecare amfiteatru, la ora 8:00 dimineata s-a desemnat un student care sa extraga un plic dintre cele noua. Ca sa nu se poata copia, s-au facut doua variante, cu aceleasi intrebari, dar in alta ordine. „Acestea au fost duse in maxima securitate la tipografie, unde au fost multiplicate. Fiecare student a stat la o departare de doua scaune de colegul lui, iar noi am impartit subiectele in asa fel incit sa nu fie doi care aveau varianta A, de exemplu, unul in fata celuilalt. In functie de numarul studentilor, am avut pina la sase supraveghetori”, a mai adaugat Dumitru Paduraru. Pentru fiecare intrebare studentii au avut la dispozitie un minut si jumatate, iar in cazul in care greseau, foaia de examen putea fi schimbata, in limita timpului disponibil. Lucrarile au fost scanate fara a se cunoaste numele studentilor, imediat dupa terminarea examenului, iar rezultatele au fost disponibile in mai putin de o ora.
„Prin aceasta modalitate de examinare ne-am dorit o evaluare obiectiva si uniforma a studentilor, conform standardelor din Uniunea Europeana. Am ales pentru inceput, ca pilot, disciplina de Anatomie, al carei examen este considerat cel mai greu, de asemenea are si cei mai multi studenti. Pe viitor vrem sa extindem testele-grila la toate disciplinele”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Pentru urmatoarea sesiune se vor pregati alte subiecte, iar cele din aceasta sesiune nu vor fi facute publice. / Laura Baban, Mihaela Bucur