Ieri, 7 noiembrie, a avut loc deschiderea Simpozionului International dedicat scriitorului englez C.S. Lewis. Peste 150 de cadre didactice si profesori s-au adunat in Aula Magna „Mihai Eminescu” pentru a comemora 50 de ani de la moartea autorului britanic. La eveniment au fost prezenti ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, rectorul UAIC, Vasile Isan si decanul Facultatii de Litere, Codrin Liviu Cutitaru. Simpozionaul intitulat „Realistul romantic – Viata, bucuria si imaginatia in opera lui C.S. Lewis” va continua si azi, 8 noiembrie.’

Potrivit organizatorilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” reprezinta unica insitutie de invatamant superior din Romania ce comemoreaza 50 de ani de la moartea lui C.S. Lewis. Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a tinut sa sublinieze ca autorul englez a reusit sa transcende spatiul si timpul, desi a calatorit foarte putin pe parcursul vietii. Ambasadorul a adus la Iasi, din biblioteca personala, prima editie a cartii „Cronicile din Narnia”, volum pe care mama sa, fiind copil, l-a primit de Craciun. „Opera lui C.S.Lewis m-a marcat profund, in special in anii adolescentei. Ulterior, am apreciat in autorul britanic abilitatea de a exprima esenta crestinismului si intelegerea credintei”, a declarat Martin Harris.

Rectorul Universitatii Cuza, prof.univ.dr. Vasile Isan, a afirmat ca lucrarile lui C.S. Lewis au fost incluse in 100 cele mai bune carti ale secolului XX. „Opera lui C.S.Lewis propaga valori precum onesitatea, libertatea personala de care avem in continuare mare nevoie in secolul XXI”, a sustinul rectorul UAIC. Conform decanului Facultatii de Litere, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cutitaru, aceasta libertate personala implica alegerea. „Iar alegerea presupune si posibilitatea de a gresi. Cu toate acestea, individul va alege intotdeauna sa fie liber si imperfect – iata ideea ce m-a cucerit timp de 21 ani in cartile lui C.S.Lewis”, a conchis decanul.

Cu un mesaj inregistrat de la Universitatea Oxford a venit Walter Hooper, fost secretar personal al lui C.S.Lewis. Acesta a indemnat participantii Simpozionului sa descopere intreaga opera a autorului, intrucat „complexitatea acestuia poate fi inteleasa printr-o lectura ampla si temeinica”.

Peste 20 de profesori straini si romani vor tine prelegeri despre romanele lui C.S. Lewis. Astazi, la ora 19.30, trupa britanica Searchlight va prezenta piesa „Questioning Aslan – An evening with C.S.Lewis” in Sala Studio Teatru a Universitatii de Arte „George Enescu”. Simpozionul se va incheia astazi, la ora 21.00.

C.S.Lewis a fost scriitor, poet, critic literar, profesor la Universitatea Oxford si Cambridge. Este cunoscut pentru operele „Cronicile din Narnia”, „Cele patru iubiri”, „Crestinism. Pur si simplu”, „Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar” etc. Cartile sale au fost traduse in 30 de limbi si vandute in peste opt milioane de exemplare.

Victoria Colesnic

Anca Scutelnicu

Valentina Rosca