În perioada 6-9 aprilie, în cadrul secției de Filologie Clasică a Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, va fi organizat Simpozionul Național Studențesc „Colloquium Antiquitatis”. Evenimentul se va desfășura online, iar temele propuse spre dezbatere vizează în principal Antichitatea greco-latină și ceea ce ne-a lăsat moștenire pînă în prezent, prin limbile și culturile romanice.

Simpozionul își propune să încurajeze dezvoltarea abilităților de cercetare ale studenților, să stimuleze dialogul de idei, printr-o abordare interdisciplinară, și să aducă laolaltă un număr cît mai mare de reprezentanți din următoarele domenii de studiu: limbă și literatură, teologie, istorie, arheologie, drept, filosofie, științe ale educației.

„Ne putem imagina acest Simpozion ca un fel de agoră. Așa cum, în trecut, oameni din mai multe domenii își expuneau ideile în acele locuri și le dezbăteau, la fel și noi, acum, ne adunăm și în cursul a trei zile, împărtășim idei, subiecte care ne-au fascinat în timpul studiului Antichității. Evenimentul reprezintă valorificarea moștenirii Antichității și modul în care a influențat lumea noastră”, a precizat Ioana Jinga, organizatoarea manifestării.

În cadrul fiecărei secțiuni de comunicări academice va avea loc și cîte un atelier, sub forma unor conferințe susținute de profesori de istorie și specialiști, printre care: Andrei Cornea, Claudiu Mesaroș, Nelu Zugravu și Iulian Hrușcă.

Simpozionul Național Studențesc „Colloquium Antiquitatis” s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2018, la inițiativa studenților și masteranzilor din cadrul secției de Filologie Clasică a UAIC. Anul acesta va fi organizată a patra ediție, cea din anul 2020 fiind anulată din cauza pandemiei.

Sursă foto: www.agorapress.ro