Miercuri, 5 martie a.c., în Amfiteatrul I.1 (Paul Demetrescu) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc o dezbatere pe tema violenței în familie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Europeană a Studenților de la Drept (ELSA) și a făcut parte din programul festiv ELSA Day.

Formatul dezbaterii a cuprins o discuție panel prin intermediul căreia, reprezentanți din domeniul legal și medical au vorbit studenților despre cauzele și efectele violenței domestice. „Violența domestică e o problemă cu grave implicații sociale. Femeia este principala victimă, iar copiii sunt crescuți într-un mediu în care violența e o prezență amenințătoare, aceștia putînd deveni ulterior viitorii agresori. Un copil care are vîrsta cuprinsă între 0-9 ani nu este raportat medicului legist.”, a explicat Diana Bulgaru Iliescu, medic primar legist și director al Institutului de Medicină Legală din Iași (IML).

Agresiunile cresc, apoi urmează o așa-zisă «lună de miere»

Din 2006 și pînă în prezent, cazurile de violență domestică au înregistrat scăderi, în urma aplicării modificărilor în cadrul legislativ. „Din perspectivă legală, lucrurile s-au schimbat după anul 2000. Noul Cod Penal a încercat să remedieze problema violenței în familie și a sancțiunilor aplicate agresorilor. Situația violului marital este unul din exemple. Acesta a fost considerat la un moment dat infracțiune calificată. În urma adoptării Noului Cod Penal, acesta este reglementat în afara sferei de infracțiune agravată.”, a menționat asist. dr. Mihai Dunea.

Directorul IML a prezentat din punct de vedere medico-legal procesul ciclic al violenței în familie:„Gravitatea leziunilor nu este factorul determinant, ci repetitivitatea faptelor. Este demonstrat faptul că violența domestică are mai multe etape: agresiunile cresc, apoi urmează o așa-zisă «lună de miere», pentru ca mai apoi să se revină în starea tensionată.”

În prezentări au fost incluse și o serie de exemple ale leziunilor suferite de către copii în urma abuzului parental. S-a constat că în cazul sindromului „copilul zgîlțîit”, victima poate ajunge în starea de comă.

Acasă nu e agresor, ci persoana iubită

S-a vorbit, de asemenea, despre starea psihologică în care se află victima violenței domestice. „Există un profil psihologic al agresorului. Acasă nu e agresor, ci persoana iubită. Acesta izolează, începe să introducă amenințările sub pretextul iubirii. Momentul în care apar primele agresiuni este receptat ca un șoc din perspectiva victimei. Există o stare de negare psihologică pînă cînd se conștientizează adevărul. Victima intră într-o stare de conflict intern, la nivel subconștient. Apoi se poate ajunge pînă la boală, care apare ca un mecanism de autoprotecție.”, a precizat Mihaela Ghircoiaș, psiholog. Printre bolile care pot fi declanșate de violența în familie se numără: anorexia, depresia, insomnia și chiar tentativele de suicid.

Argumentele care nu aparțin omului, ci societății duc la violență

La eveniment a fost prezent și Liviu Bran, avocat specializat pe Dreptul Familiei și membru al Baroului din Iași. Acesta a menționat că:„Legea medierii a determinat ca numărul de cazuri ale violenței în familie să scadă. Foarte puține femei se duc la medic în timpul mariajului. Există o problemă a martorilor dispuși să declare, aceștia temîndu-se de agresor”. A fost subliniată importanța ONG-urilor și a centrelor de ajutorare a victimelor, precum și rolul introducerii ordinului de protecție, în anul 2012. Acesta este emis, iar apoi trebuie executat de către poliție în termen de 24 de ore. În caz că agresorul nu îl respectă, riscă un caz penal. Liviu Bran a insistat și pe implicarea Asistenței Sociale în procesul de combatere a violenței domestice. „Este necesar să se mai dezvolte serviciile pentru victime și pentru agresor. Legislația nu este suficientă. Victima are nevoie de consiliere judiciară.”, a adăugat acesta.

Exista o cultură că ce se întîmplă în familie, rămîne în familie

Ca reprezentat al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Iași, Mădălin Țăranu le-a prezentat studenților modificările înregistrate în domeniul legal:„La începutul anilor 2000 au fost foarte multe organizații nonguvernamentale care au militat pentru o schimbare. Iașul a reprezentat un pol pentru implementarea acestora. După 2003, s-au schimbat și legile și mentalitatea oamenilor. Mai demult, exista o cultură că ce se întîmplă în familie, rămîne în familie. Mentalitatea colectivă determina acceptarea situației.”

Dezbaterea a fost încheiată cu o sesiune de întrebări puse invitaților. Studenții au putut participa și la restul activităților cuprinse în programul ELSA Day, precum workshop-ul la Muzeul Universității, concursul de fotografie și proiecția de film pe tema: „Tu îți cunoști drepturile?”.

Sursă foto: TutorArt