Joi, 7 aprilie, de la ora 18.00, a avut loc inaugurarea Centrului Cultural „ I. I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași. Prin inițiativa deschiderii unui centru cultural „cu scopul de a îngriji și partea spirituală a comunității academice ieșene”, după cum au subliniat inițiatorii proiectului, s-a marcat și împlinirea a 130 de ani de la nașterea anatomistului Grigore T. Popa.

Deschiderea oficială a avut loc în Amfiteatrul „Radu Ursache” și a început cu un discurs susținut de dr. Richard Constantinescu, care a declarat că centrul nou înființat este singurul de acest fel într-o universitate din Europa. „Mi se pare o întîlnire în posteritate – în «Anul Grigore T. Popa», doi prieteni se regăsesc împreună. În «casa» lui Grigore T. Popa este primit dermatologul și farmacologul I.I. Mironescu. Aici a predat farmacologie I.I Mironescu, deci nu este întîmplător faptul că centrul acesta a primit numele lui”, a subliniat dr. Richard Constantinescu, directorul centrului.

Susținător al acestui proiect, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a explicat rolul instituției. „Am dorit foarte mult să scoatem în evidență valențele culturale ale dascălilor noștri și faptul că toate manifestările culturale care s-au desfășurat în Universitate în ultimii cinci-șase ani necesită un sediu, un punct de reper pe harta Universităților”, a explicat rectorul UMF.

Printre invitați s-au aflat Bogdan Cojocaru, prefectul Iașului și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, care nu a putut fi prezent, fiind reprezentat de Theodor Pantilimonescu. Acesta a subliniat importanța culturii pentru oraș, amintind venirea la Iași, în 2004, a lui Bernard Pivot, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști francezi. După o zi plină de interviuri pe care le-a realizat cu studenții de la Medicină din acea perioadă, una dintre remarcile sale a sunat astfel: „Cultura a fost șansa vieții mele, prin care am învățat, m-am sensibilizat și m-am dezvoltat”.

Un alt invitat a fost primarul localității Tazlău, din Județul Neamț, locul de naștere al medicului I.I. Mironescu, care a vorbit despre implicarea acestuia în dezvoltarea comunității natale prin activități de caritate, donarea de teren pentru construcția școlii din Tazlău și contribuția la procesul de conștientizare a importanței educației. Totodată, I.I. Mironescu a ajutat la înființarea Băncii „Păstrarea” și a Cooperativei „Toporul”. De asemenea, profesorul Cezar Țucu a evocat întîlnirea lui I.I. Mironescu cu Garabet Ibrăileanu, care l-a rugat să îl ajute la înființarea revistei „Viața Românească”, în 1906.

Prof. univ. dr. Laura Solovastru, reprezentantă a comunității academice dermatologice din Iași, a subliniat aportul pe care l-a avut I.I. Mironescu în dermatologie. În 1912, acesta și-a susţinut doctoratul în medicină, urmînd să se specializează în dermatologie la Berlin. A fost numit profesor la Facultatea de Medicină în 1921, post pe care îl va ocupa până în 1939, devenind şi şeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul „Sfîntul Spiridon” din Iași.

Un moment special a fost intervenția prorectorului Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, care a citit un text scris de Grigore T. Popa despre prietenul său, I. I. Mironescu, despre vizitele pe care i le făcea acestuia la Tazlău și despre iubirea pe care o avea  Mironescu pentru tradiții.

Participanții la eveniment s-au putut bucura și de o primă întîlnire cu arta vizuală și cu cea teatrală în centrul nou înființat, vizitînd seria de expoziții deschisă în următoarea perioadă: Expoziția foto-documentară și de carte – I.I. Mironescu, expoziția de fotografii colorizate, expoziția artistului vizual Daniel-David Grigorciuc și cea a sculptoriței Ana Maria Negară, dar și expoziția de pictură „Art therapy, ce cuprinde lucrări semnate de studenți și absolvenți ai specializării Pictură de la Facultatea de Arte Vizuale și Design – UNAGE, sub coordonarea conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, asist. dr. Cristian Alexii, lab. dr. George Cernat.

De asemenea, în parteneriat cu Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași, UMF a organizat două reprezentații ale spectacolului non-verbal „Stația Clovnilor”, una dedicată invitaților, iar cealaltă studenților. Reprezentațiile au avut loc în spațiul amenajat la ultimul etaj al clădirii.

Ioan I. Mironescu (pseudonimul literar al lui Eugen I. Mironescu) s-a născut pe 13 iunie 1883, în Tazlău, jud. Neamț. A fost medic, profesor de dermatologie la Facultatea de Medicină din Iași și scriitor.

Grigore T. Popa, născut la 1 mai 1892 în Șurănești, județul Vaslui, a fost un anatomist de excepție, cărturar și profesor; a rămas în istoria endocrinologiei mondiale prin descoperirea, în 1930, împreună cu Una Fielding⁠(en), a sistemului vascular port hipotalamo-hipofizar.

de Ana PENTILESCU și Elena IUGA