(GENERAL, 19.00) UMF – REPETENTI / Situatia studentilor medicinisti amenintati cu repetentia nu se schimba.
(CUZANET, Iasi, 20 octombrie) – Avocatii celor peste 800 de studenti medicinisti amenintati cu repetentia s-au intilnit astazi, 20 octombrie a.c., la ora 15.30, cu membrii conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie "G. T. Popa" din Iasi (UMF), iar discutiile s-au purtat cu usile inchise. In cabinetul rectorului nu au fost primiti nici macar reprezentantii studentilor protestatari, iar intrevederea a durat doar zece minute. "Intalnirea cu avocatii a fost foarte scurta, acestia ne-au intrebat doar daca ne mentinem pozitia in acest caz, iar raspunsul nostru a fost «Da». In urma acestuia, avocatii nu au mai avut de adus nici o motivatie. Asadar, studentii cu mai multe de 15 credite restante vor repeta din nou anul pe care nu l-au promovat. Examenele la care au avut nota de trecere se vor echivala, ei urmand sa isi dea numai examenele la care au restante. Acest an se va numi «an completmentar» pentru ca le vom da posibilitatea acestor studenti sa se inscrie si in anul pe care normal trebuiau sa il urmeze si sa urmeze cursurile acestuia in limita a 20 de credite. Prin aceasta hotarare dorim sa le usuram anul universitar care va veni", a declarat Ileana Cojocariu, cancelarul si purtatorul de cuvant al UMF care a anuntat decizile luate in urma sedintei Biroului Senat care a avut loc imediat dupa intrevederea cu avocatii. "Studentii se vor putea inscrie pana in data de 26 octombrie a.c.", a mai anuntat Ileana Cojocariu.

In urma cu cateva zile studentii medicinisti cu mai mult de 15 credite restante au protestat in fata UMF cerand ori sa se revina la vechiul sistem cu 100 de credite ori sa li se dea posibilitatea sa isi dea examenele pana in iarna. "Greva asta este pentru legea pe care a dat-o doamna decan in timpul anului, legea cu 15 credite restante. Cred ca este imposibil ca o persoana de aici sa nu aiba 15 credite restante. Problema este ca in fiecare an o sa schimbe ceva si noi, studentii, o sa avem de suferit, si cei care sunt integralisti acum, sau care au 14 credite o sa aiba probleme la anul, dar e lipsa de solidaritate. In plus unii profesori ne sustin", a spus atunci Petru Figher, student in anul al IV-lea la Facultatea de Medicina. "Studentii stiau de aceasta conditie de promovare inca de mai demult, hotarirea nu a fost luata in acest an. Noi pina acum nu am fost atit de drastici, insa nu este normal ca un student din anul VI sa aiba restante din anul I. Studentii ar trebui sa verifice ca la toate universitatile nu se permit mai mult de 15 credite restante, unele au si 12. Trebuia o data si o data sa revenim la normalitate. Sesiunea din iarna nu mai este posibila pentru ca nu putem sa nu stim situatia fiecaruia decit in iarna", a fost raspunsul dat de Ileana Cojocariu din partea conducerii UMF.

Pentru ca nu si-au putut face dreptate singuri, studentii nemultumiti si-au angajat doi avocati de la Cabinetele Asociate de Avocati Sava din Iasi. Remuneratia acestora s-a ridicat la o suma de peste 300 de milioane de lei vechi. Suma a fost platita din banii studentilor "repetenti". Aproape 200 de studenti au contribuit cu cate doua milioane de lei vechi. "Initial s-au adunat intre 10 si 50 de lei pe student, fiecare cat putea da, insa apoi ni s-a spus ca trebuie sa dam doua milioane de caciula. In prima zi pe lista erau deja 135 de studenti care au dat banii. Insa in situatia noastra nu mai conteaza banii, era mai important sa ni se rezolve situatia", a declarat o studenta din anul V. Toate aceste demersuri nu le-au adus nici un rezultat favorabil, asa ca studentii sint hotarati sa organizeze o noua greva pe data de 26 octombrie a.c. / Laura Baban, Iulia Sumanariu, Alexandra Gaina – Gavrila