Ieri, 2 decembrie, la ora 18.00, a fost organizata o dezbatere ce a avut drept tema posibilitatea reunirii Basarabiei cu Romania. Evenimentul a avut loc in sala II.7 a Corpului A de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a fost initiat de Cercul Studentesc de Istorie Moderna si Contemporana al Facultatii de Istorie si Liga Studentilor UAIC. La intalnire a participat invitatul special, dr. Mircea-Cristian Ghenghea din cadrul Departamentului de Cercetare al Facultatii de Istorie, cat si Marius-Gratian Benchea, purtatorul de cuvant al platformei civice Actiunea 2012. In sala au fost prezenti aproximativ 20 de studenti.

Problemele Basarabiei nu dispar peste noapte

In conditiile parafarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, Republica Moldova face un pas pe calea europeana. In acest sens, dr. Mircea Cristian Ghenghea a descris situatia tarii si problemele ce stau in calea unei potentiale reunificari. Conform sondajelor, peste 65 % dintre romani isi doresc o Romanie Mare si peste 35 % din basarabeni ar spune „da!” unirii. „Trebuie sa intelegem ca perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana este totusi indepartata. Daca peste 5-10 ani unirea cu Romania ar avantaja integrarea republicii, probabil mai multi cetateni moldoveni vor pleda in favoarea acestei optiuni”, a explicat dr. Mircea-Cristian Ghenghea.

Conform doctorului, Rusia, Transnistria si minoritatea rusofona sunt problemele ce stagneaza integrarea europeana si o potentiala reunificare. „Acesti factori nu pot disparea peste noapte. Rusia reprezinta un element-cheie. Pana cand aceasta exercita presiuni si agresiuni verbale, pe care inca nu le pune in practica”, a continuat doctorul, facand referire la capacitatea Rusiei de a opri furnizarea gazului.

„Si daca sare un rus peste noi?”

Transnistria a iscat multe discutii printre cei prezenti. „Romania nu a detinut niciodata teritoriul de dupa Nistru, astazi cunoscut drept Transnistria”, a precizat Marius-Gratian Benchea, purtatorul de cuvant al platformei civice Actiunea 2012. Insa aceasta, conform dr. Mircea-Cristian Ghenghea, numara moldoveni, deci romani. „Am fost acolo in 2007, sa ducem niste carti la o scoala din Dorotcaia. Am fost uluiti de limba romana de acolo, profesoarele sunt niste eroine. Baietii purtau brisca la brau si intrebandu-i de ce le trebuie, ne raspundeau: Si daca sare un rus peste noi?”, a povestit dr. Mircea-Cristian Ghenghea. Marius-Gratian Benchea a ridicat si problema unitatii teritoriale Gagauzia, ce pledeaza pentru autonomie, insa e incapabila de o independenta financiara.

Doctorul a mentionat si noul moldovenism, un curent ce se incearca sa fie popularizat in Basarabia. „Desi recunoaste originea si limba comuna, noul moldovenism creaza o alta istorie dupa 1812 si promoveaza ideea ca Basarabia s-a dezvoltat pe o alta orbita. Se incearca fabricarea unei noi identitati, aceste tactici preluate de la comunisti”, a afirmat invitatul.

In urma discutiilor de peste doua ore si jumatate, concluzia participantilor a fost ca reunificarea este posibila in cadrul unor conjucturi externe favorabile. „Pana atunci, e nevoie de mult activism cultural si educational, iar statul roman trebuie sa fie mai preocupat de aspiratiile de dezvoltare a oamenilor de acolo”, a conchis dr. Mircea-Cristian Ghenghea.

Dezbaterea a facut parte dintr-o serie de evenimente organizate de Liga Studentilor UAIC cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si implinirii celor 95 de ani de la Marea Unire a Principatelor din 1918.

Victoria Colesnic

Madalina Gheta