Serviciul pentru Studenți și Absolvenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a organizat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 14.00, atelierul „NEXT STEP. Scapă de frica de a vorbi în public”, la care au participat 60 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, de la Facultatea de Litere, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Invitată să le vorbească studenților despre cum să ții un discurs, fără a avea emoții, a fost Alexandra Teodora Neamțu, analist și trainer într-o companie internațională și absolventă a  studiilor de licență la Facultatea de Litere a UAIC și a programului de Master „Afaceri Internaționale și Strategii Interculturale”. Numărul mare de participanți a făcut ca trainingul să se mute din Căminul C5 al Complexului studențesc „Titu Maiorescu” în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC.

Alexandra Neamțu i-a provocat de la bun început pe participanți la cîteva exerciții practice. Studenții au avut la dispoziție 15 minute pentru a scrie pe un subiect ales individual, despre care, apoi, au vorbit în fața publicului.

Trainerul le-a prezentat studenților cîteva slide-uri cu aspectele ce induc panică unei persoane care urmează să țină o conferință ori o prezentare în fața altor oameni. Apoi a vorbit despre senzații și emoții care ne țin pe loc ideile în timpul unui discurs public – despre frică, despre senzația de palme transpirate, despre limbajul corpului, care, cel mai adesea, dă de gol stările emițătorului. Studenții au intrat imediat în dialog cu trainerul și au evocat, pe rînd, momente în care nu și-au putut controla emoțiile sau au numit acele indicii, precum contactul vizual și interacțiunea, prin care și-au dat seama, într-o situație, că ceilalți le-au apreciat munca.

După o pauză de 10 minute, „timp de socializare și timp de reflecție”, Alexandra Neamțu a povestit despre programarea neuro – lingvistică (NLP), bazată pe cum comunicăm eficient și pe condiția umană raportată la ideea de comunicare. Într-o prezentare, acest tip de programare ajută la crearea unei conexiuni a prezentatorului cu publicul, care devine mai atent și receptiv la cele expuse. „Cînd aveți o prezentare de făcut, lăsați-i pe oameni să facă un exercițiu legat de ceea ce le spuneți. O parte practică. Gîndiți-vă la acele lucruri pe care aveți nevoie să le spuneți pentru a vă conecta cu oamenii”, a explicat Alexandra Neamțu.

În final, invitata a împărtășit publicului o tehnică utilă de a scăpa de sentimentul că spui lucruri penibile. Așa încît, după ce a părut că spune un lucru greșit, ea a făcut un pas în dreapta, și-a întins mîna spre stînga și a rostit către public, pe un ton ironic: „Ați auzit ce a spus?”. Apoi a pus picioarele înapoi pe locul inițial, acest ultim gest simbolizînd o trecere peste propria gafă, propiul moment jenant.

Programul „NEXT STEP. Traininguri realizat de alumni UAIC” face parte din componenta de activitate Alumni Education și este dezvoltat de Biroul Alumni și inserție pe piața muncii, din cadrul Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni, cu sprijinul și implicarea directă a membrilor Comunității Alumni UAIC.

Sursă foto: www.facebook.com/servicii.studentiUAIC