Astazi, 29 octombrie, ora 11:00, a avut loc o intalnire intre studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) si Inspectorul scolar general prof. dr. Camelia Gavrila. Evenimentul s-a desfasurat in corpul R, sala 502 a universitatii si au fost prezenti, cu precadere, studenti de la facultatile de Litere, Filosofie si Stiinte Social Politice si Psihologie.

Camelia Gavrila a vorbit despre realizarile profesionale, despre importanta carierei pentru tanarul student si despre sansele pe care acesta le are in invatamant, povestindu-si si propriul traseu profesional. „Atunci cand spaimele comunismului inca ne bantuiau, era destul de greu sa profesezi. Acum, tinerii au mult mai multe sanse. Studentii de la Facultatea de Litere au oportunitati spre invatamantul preuniversitar iar pentru Psihologi sansa vine din partea scolilor, care au nevoie de un consilier pentru elevi sau la Centrul de Asistenta Psihopedagogica. In ceea ce ma priveste, cu toate ca ma implic si in politica si sunt tehnocrat, nu am abandonat nici o clipa calitatea de profesor. A lucra la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) poate fi o slujba infernala, birocratica, unde solutionarea unei probleme necesita parcurgerea unui hatis legislativ”, a declarat inspectorul.

Conform prof. dr. Camelia Gavrila, judetul Iasi reprezinta o zona de rezonanta culturala, insa, economic, aceasta regiune are un potential mare dar este insuficient dezvoltata. „In domeniul educatiei, invamantul rural necesita fonduri si strategii de dezvoltare”, sustine inspectorul.

Invitatii au primit un formular cu scopul realizarii unui sondaj privind studiile/profesia terminate, timp in care prof.dr. Carmen Gavrila a precizat ca misiunea inspectoratului iesean este aceea de a creea un echilibru intre valorile scolii romanesti si cele europene. „Educatia ieseana apartine spatiului cultural, istoric. Iasul este o concentrare urbana importanta ce trebuie valorificata prin intermediul tinerilor studenti.”

Intalnirea se afla la cea de-a treia editie si face parte din prezentarile „Bune practici in cariera” sustinute de absolventii UAIC  ce sunt incluse in proiectul „Managementul comunicarii cu alumni pentru institutii de invatamant superior din Romania”. Intalnirile precedente  au avut loc  in parteneriat cu Antibiotice Iasi si Continental Iasi, iar universitatile participante, cu acordul Ministerului Educatiei Nationale, sunt UAIC, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea de Vest din Timisoara.

Victoria Colesnic

Madalina Gheta

Alexandra Obreja