Ieri, 19 octombrie a.c., in Aula Bibliotecii Universitare„Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), a avut loc, de la ora 18.00, o conferinta a Asociatiei Anamnesis, cu prilejul careia s-a dezbatut tema „Traditie versus Tehnologie” .Aceasta intrunire l-a avut drept invitat pe Marcel Lutic, etnograf si director al Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova.

Evenimentul a fost deschis de lect. univ. dr. Ionita Puiu de la catedra de Literatura Universala si Comparata a Facultatii de Litere a UAIC, care a precizat ca intilnirea face parte dintr-o serie de conferinte, dintre care „una dintre ele se va desfasura maine seara, de la aceeasi ora, si se constituie intr-o cercetare etnografica in judetul Iasi, in vederea identificarii unor obiective de arta traditionala romaneasca, ce vor fi aduse intr-un muzeu al satului Moldovenesc, pe care dorim sa-l infiintam aici. Rezultatul acestei cercetari este imbucurator, surprinzator uneori, deoarece am gasit lucruri minunate, lucruri neasteptate pentru aceasta epoca in care se manifesta o culme a demolarilor.” Referitor la tema conferintei „Tradities versus tehnologie”, acesta a evidentiat ca un aspect al vietii actuale este reprezentat de trairea  mai mult in viitor, decat in prezent, a unor oameni, ceea ce, in opinia sa, este o consecinta a modernitatii.

Etnograful Marcel Lutic a pornit de la chestiunea telefoanelor mobile, rugandu-i pe cei din sala sa le inchida si a continuat cu un sir de comparatii intre: inteligenta oamenilor ce fac parte din societatea actuala si a celor din timpurile apuse, intre realizarile externe, fizice, ale Europei si cele interne, spirituale,  ale Romaniei. De asemenea, a adus in discutie aspecte legate de epoca renascentiste, canalele media (radio si televiziune), de conducatorii actuali, de hainele nemtesti ce au inlocuit treptat costumul popular. El a denumit tehnologiile „lumi noi”, „iluzii” menite „sa hraneasca corpul, mai putin sufletul si nicidecum spiritul”.

In final, cuvantul a fost reluat de Ionita Puiu si Angela Olariu, care au imbracat intr-o concluzie expunerea facuta anterior. Evenimentul s-a finalizat prin interventia a doua persoane din sala, dintre care una s-a declarat impotriva utilizarii tehnologiei si alta in favoarea folosirii acesteia cu masura.

Asociatia Anamnesis s-a asumat misiunea de a aminti oamenilor anumite aspecte care sunt pe cale de disparitie, odata cu trecerea timpului. Intrunirea cu tema „Traditie versus Tehnologie” a fost a doua intilnire in decursul unei saptamani, parte a unui proiect care are drept scop organizarea unui muzeu traditional moldovenesc la Iasi.

Madalina Fintinariu